Spravodlivé zaťaženie všetkých druhov práce by prinieslo 180 miliónov eur

Bratislava 27. marca (TASR) – Rozdielne zdanenie práce spôsobuje na Slovensku uprednostňovanie práce na dohodu a živnosť pred zamestnaneckým pomerom. Tvrdí to Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR, ktorý preto navrhuje zaviesť neutralitu zdanenia práce. „Zabezpečenie neutrality zdanenia práce ako jeden zo základných princípov zdaňovania by navyše mohlo prispieť ku konsolidácii verejných financií sumou približne 180 miliónov eur,“ informoval dnes inštitút.
Princíp neutrality či horizontálnej spravodlivosti vychádza z predpokladu rovnakého zdanenia rôznych druhov príjmu. V súčasnosti totiž okrem odlišného zaťaženia práce a kapitálu existujú aj rozdiely v zdaňovaní práce. „Tento stav vytvára nesprávne a neželané motivácie, keď odlišné zdanenie jednotlivých ‚pracovných pomerov‘ vedie k ich odlišnej preferencii a presunu k menej zdaňovaným typom práce,“ uviedol IFP.
Podľa inštitútu je možné zaviesť spravodlivosť v zdanení prostredníctvom jednoduchej úpravy legislatívy aj bez uskutočnenia rozsiahlej reformy daní a odvodov. Pri nezmenenom súčasnom daňovo-odvodovom zaťažení závislej činnosti, ktoré považuje za optimálne, navrhuje zvážiť 5 opatrení.
V prvom rade zreálniť konštanty pre výpočet vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO). Takisto obmedziť maximálnu výšku paušálnych výdavkov, prípadne zváženie obmedzenia týchto výdavkov len pre určité skupiny živností. IFP ďalej navrhuje zavedenie povinnosti platenia odvodov pri príjmoch z dohôd, avšak s výnimkou krátkodobých poistení. Pritom zavedenie povinnosti platenia preddavkov vo výške minimálnych odvodov navrhuje inštitút od chvíle, kedy kumulatívna výška obratu podnikateľa prekročí hranicu na platenie odvodov. V poslednom kroku chce inštitút zosúladiť minimálny vymeriavacieho základ SZČO a zamestnancov.
Len prijatím prvých troch opatrení by sa podľa inštitútu zlepšil stav verejných financií na Slovensku zhruba o 180 miliónov eur. Ako však IFP dodal, cieľom návrhov nie je nastolenie nového systému, ale skôr vytvorenie diskusie. Tá by mala priniesť odpovede na to, ako pri súčasných parametroch upraviť daňovo-odvodový systém tak, aby bol čo možno najviac optimálny a zabezpečoval čo najväčšiu možnú mieru neutrality.

Súvisiace články

Aktuálne správy