TÚ SR sa ostro ohradzuje voči tvrdeniam Máčaja

Vyjadrenia generálneho riaditeľa NASES navodzujú podľa hovorcu Telekomunikačného úradu SR dojem, že úrad porušuje alebo chce nastavením výberového konania porušiť zákon, čo nie je pravda.

Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) sa ostro ohradzuje voči vyjadreniam generálneho riaditeľa Národnej agentúry pre sieťové elektronické služby (NASES) Branislava Máčaja k pripravovanému výberovému konaniu na frekvencie uvoľnené analógovým vysielaním. „Vyjadrenia generálneho riaditeľa NASES navodzujú dojem, že TÚ SR porušuje alebo chce nastavením výberového konania porušiť zákon, čo nie je pravda. TÚ SR pripravuje výberové konanie transparentne a zákonne. Pri každom kroku deklaruje, že bude postupovať výlučne len zákonným spôsobom a dáva odbornej verejnosti možnosť vyjadriť sa k návrhom. Generálny riaditeľ NASES zatiaľ túto zákonnú možnosť nevyužil,“ uvádza hovorca úradu Roman Vavro.

TÚ SR podľa hovorcu neporušuje a ani nemohol porušiť zákon, lebo ešte nerozhodol o podmienkach výberového konania na frekvencie v pásmach 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz, ale zatiaľ len uverejnil výsledky konzultácií, pričom prebiehajú ďalšie nadväzujúce konzultácie. „V tomto duchu predseda TÚ SR prijal generálnych riaditeľov všetkých troch mobilných operátorov, aby si osobne vypočul ich názory a námety k príprave výberového konania. TÚ SR stále uvažuje nad tým, ako zákonným spôsobom vytvoriť podmienky pre vstup možného 4. mobilného operátora na trh. Pokiaľ má ktokoľvek záujem svojimi odbornými vyjadreniami prispieť k tomuto procesu, tak má zákonnú možnosť urobiť tak zapojením sa do verejných konzultácií,“ uvádza Vavro.

Bývalý šéf telekomunikačného úradu Branislava Máčaja v reakcii na predbežné výsledky verejnej konzultácie vyhlásil, že úrad by uprednostnením štvrtého mobilného operátora v súťažných podmienkach na tender o frekvencie uvoľnené analógovým vysielaním porušil zákon. Plánované prideľovanie frekvencií v dvoch tendroch, pričom do prvého by sa mohli prihlásiť len spoločnosti, ktoré na Slovensku ešte žiadne frekvencie nemajú, by prakticky zo súťaže vyradilo všetkých troch operátorov Orange, Telekom aj O2. „Úrad podľa môjho názoru celkom jednoznačne porušuje zákon. Podľa zákona o elektronických komunikáciách vychádzajúceho z príslušných smerníc je úrad povinný konať a svoje rozhodnutia vydávať, okrem iného, v súlade s princípom rovnakého zaobchádzania, primeranosti a odôvodnenosti,“ uviedol Máčaj. Vylúčením existujúcich hráčov z jedného výberového konania úrad tieto princípy podľa jeho názoru porušil.

Súvisiace články

Aktuálne správy