Odhad rastu mierne znížila na 2,1 %, nezamestnanosť by mala pretrvávať (2)

Bratislava 27. marca (TASR) – Slovenská ekonomika by mala v tomto roku rásť o 2,1 %. Vyplýva to z novej strednodobej predikcie, ktorú dnes prezentovala Národná banka Slovenska (NBS). Svoju predchádzajúcu prognózu na úrovni 2,3 % tak upravila mierne nadol. Budúci rok by rast hrubého domáceho produktu (HDP) mal dosiahnuť 3,1 % a následne 4,2 % v roku 2014.
Dynamický rast investícií v 4. štvrťroku 2011 by podľa guvernéra NBS Jozefa Makúcha v tomto roku nemal pokračovať, a to kvôli čiastočnému sprísňovaniu úverových štandardov.
"V roku 2012 by sa mala domáca spotreba ešte čiastočne tlmiť, v ďalšom období by sa jej rast mal zrýchliť. Rast ekonomiky by tak mal byť postupne založený viac na raste domáceho dopytu ako na zahraničnom dopyte. Trh práce by sa mal v horizonte prognózy ustáliť. Postupne sa vytvorí priestor aj pre utváranie nových pracovných miest a pre zníženie nezamestnanosti, avšak počas tohto roka by mala vysoká miera nezamestnanosti pretrvávať," uviedol dnes Makúch pri prezentácii očakávaného vývoja slovenskej ekonomiky.
"V súvislosti s pomalým ekonomickým rastom, nižším rastom agrokomodít a poklesom regulovaných cien plynu by sa mala inflácia v tomto a v nasledujúcom roku naďalej spomaľovať a ku koncu horizontu prognózy stabilizovať," priblížil. Inflácia by podľa aktualizovanej predikcie v tomto roku mala dosiahnuť priemernú úroveň 2,9 %, v budúcom roku 1,9 % a 2 % v roku 2014.
Šéf centrálnej banky upozornil, že v aktuálnej predikcii HDP pretrvávajú riziká smerom nadol v celom horizonte predikcie, a to najmä v súvislosti s potrebou fiškálnej konsolidácie nielen v eurozóne, ale aj v SR. "Ďalším rizikom je aj možné sprísňovanie úverových podmienok doma aj v zahraničí s dopadom do zahraničného dopytu a tvorby investícií v SR. Riziká v cenovom vývoji sú prevažne prorastové, najmä vplyvom vyššej zahraničnej inflácie a vyšších cien energií. Riziko môže predstavovať aj očakávané konsolidačné úsilie, ak by sa uskutočňovalo na príjmovej strane cez vyššie nepriame dane. Avšak čiastočne môže byť tlmené slabším domácim dopytom a horším vývojom na trhu práce," vysvetlil Makúch.

Súvisiace články

Aktuálne správy