Osem z desiatich Európanov si myslí, že stres na pracovisku sa zvýši

Bratislava 27. marca (TASR) – Osem z desiatich európskych zamestnancov si myslí, že počet ľudí trpiacich stresom spojeným s prácou sa v nasledujúcich piatich rokoch zvýši. Podľa viac ako polovice respondentov sa zvýši výrazne.
V druhom európskeho prieskume, ktorý v mene Európskej agentúry pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (EU-OSHA) realizovala spoločnosť Ipsos MORI, sa zisťovali názory viac než 35.000 bežných občanov z 36 európskych krajín. Na Slovensku bolo oslovených 1041 respondentov starších ako 18 rokov. Podľa výsledkov prieskumu stres súvisiaci s prácou znepokojuje prevažnú väčšinu európskych zamestnancov.
Spomedzi slovenských respondentov si takmer polovica myslí, že počet ľudí trpiacich na stres spojený s prácou sa v najbližších piatich rokoch bude výrazne zvyšovať, podľa tretiny sa zvýši mierne, iba jedno percento odpovedalo, že sa stres zníži.
Výsledky prieskumu sa zhodujú so zisteniami Európskeho prieskumu podnikov o nových a vznikajúcich rizikách (ESENER) agentúry EU-OSHA, v ktorom 79 percent manažérov vyjadrilo názor, že stres je problémom aj v ich podnikoch, pričom stresu v práci prikladajú rovnaký význam ako pracovným úrazom.
"Finančná kríza a meniaci sa svet práce kladú na zamestnancov čoraz väčšie nároky, preto neprekvapuje pozornosť, ktorú venujú stresu súvisiacemu s prácou," hovorí riaditeľka agentúry EU-OSHA Christa Sedlatschek. Medzi odpoveďami respondentov z rôznych krajín sa vyskytujú odchýlky. Nóri sa napríklad zvýšenia stresu obávajú najmenej (16 %) a Gréci najviac (83 % uviedlo možnosť "zvýši sa výrazne").
TASR dnes informácie poskytla Laurencia Jančurová z Národného inšpektorátu práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy