Taliansko predalo dlhopisy za 3,82 miliardy eur a s nižšími výnosmi

Rím 27. marca (TASR) – Taliansko dnes úspešne predalo dlhopisy s kratšou lehotou splatnosti a s najnižšími výnosmi za ostatné štyri mesiace. Je to reakcia na úsporné opatrenia a reformy, ktoré zavádza úradnícky kabinet na čele s premiérom Mariom Montim.
Talianske ministerstvo financií získalo celkovo 3,82 miliardy eur z dnešnej aukcie, pričom predaj dlhopisov s nulovým kupónom splatných v roku 2014 mu vyniesol 2,82 miliardy eur. Priemerný výnos z nich klesol na 2,35 % z 3,01 % pri predchádzajúcej aukcii 24. februára a dosiahol tak najnižšiu úroveň od novembra 2011. Ale aj záujem investorov, ktorý 1,86-násobne prekonal ponuku, bol o niečo slabší. Na porovnanie, pri februárovej aukcii dvojročných dlhopisov bol dopyt 1,93-násobne vyšší ako ponuka.
Ďalšiu 1 miliardu eur vyniesla aukcia dlhopisov viazaných na infláciu a splatných v rokoch 2019 (s priemerným výnosom 3,06 %) a 2021 (priemerný výnos z nich dosiahol 3,45 %).
Náklady Talianska na obsluhu jeho dlhov klesajú vďaka úsporným opatreniam a reformám, ktoré majú naštartovať rast tretej najväčšej ekonomiky eurozóny a zvýšiť jej konkurencieschopnosť. Aj lacné trojročné úvery, ktoré Európska centrálna banka (ECB) ponúkla finančným ústavom v eurozóne, pomohli Taliansku stlačiť výnosy zo štátnych dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy