Ministri financií nájdu kompromis o zvýšení prostriedkov v eurovale

Brusel 27. marca (TASR) – Ministri financií eurozóny schvália zvýšenie prostriedkov v záchrannom fonde na najbližšom stretnutí Euroskupiny 30. a 31. marca v Kodani. Vyhlásil to dnes eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.
"O ďalšom posilnení záchranného fondu rozhodnú ministri financií v piatok (30. 3.) na zasadnutí Euroskupiny," tvrdí Rehn.
"V tomto štádiu nechcem hovoriť o konkrétnych číslach, keďže rokovania stále pokračujú," dodal Rehn, ktorý verí, že ministri v piatok dosiahnu presvedčivý kompromis.
Ministri financií eurozóny by mali koncom marca na summite v Kodani rozhodnúť o zvýšení úverovej kapacity stáleho Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) nad súčasnú úroveň 500 miliárd eur a mali by rokovať aj o paralelnom fungovaní stáleho a dočasného Európskeho fondu finančnej stability (EFSF).
Pôvodná úverová kapacita EFSF bola 440 miliárd eur a ešte v ňom zostáva približne 240 miliárd eur. Zo zvyšných 200 miliárd eur sa financujú záchranné balíky pre Grécko, Írsko a Portugalsko. Nemecko už v nedeľu (25. 3.) signalizovalo, že spolková vláda bude súhlasiť, aby EFSF bol aktívnym veriteľom aj po vzniku ESM v lete tohto roka. Jeho záruky tak ale stúpnu z 211 miliárd eur na 290 miliárd eur.
Nemecko je pod tlakom medzinárodných partnerov, aby súhlasilo so zvýšením prostriedkov, ktoré majú stabilizačné mechanizmy na pomoc krajinám eurozóny. Niektoré štáty, ako napríklad Británia, dali jasne najavo, že bez toho odmietajú dať Medzinárodnému menovému fondu (MMF) k dispozícii dodatočné prostriedky.

Súvisiace články

Aktuálne správy