Dôvera Francúzov v ekonomiku tento mesiac výrazne stúpla

Paríž 27. marca (TASR) – Dôvera francúzskych domácností v druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny po februárovej stagnácii tento mesiac ožila a výrazne vzrástla. Vyplýva to z najnovších údajov štatistického úradu INSEE.
Podľa najnovšieho prieskumu sa index spotrebiteľskej dôvery vo Francúzsku v marci zvýšil na 87 bodov z 82 bodov vo februári, keď jeho hodnota zostala na januárovej úrovni. Analytici pritom očakávali, že aj v marci bude stagnovať.
Prieskum tiež odhalil, že očakávania domácností v súvislosti s vývojom ich osobných financií sa zlepšili a hodnota príslušného indexu vzrástla na -18 bodov z februárových -25 bodov.
Aj subindex, ktorý odráža, ako spotrebitelia vo Francúzsku vnímajú situáciu v ekonomike v uplynulých 12 mesiacoch, v marci prudko stúpol na -66 bodov z -75 bodov, zatiaľ čo ich očakávania priaznivého vývoja v nasledujúcich mesiacoch sa zvýšili na -39 bodov z -51 bodov.
Francúzi preto boli v marci menej ochotní šetriť si na horšie časy. Hodnota zodpovedajúceho indikátora tak tento mesiac klesla na 16 bodov z februárových 19 bodov.
Výdavky francúzskych domácností sa výraznou mierou podieľajú na raste francúzskej ekonomiky a vývoj spotrebiteľskej dôvery naznačuje, akým smerom by sa v nasledujúcom období mohlo uberať hospodárstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy