Ben vyhnal americké akcie na nové maximá

Z komodít bolo najväčším trhákom zlato, hlavné americké indexy zavreli vysoko.

DENNÉ KOMENTÁRE

26.3.2012 USA po Benovi na nových maximách

Akciové trhy v pondelok zvrátili nepriaznivý vývoj z predchádzajúceho týždňa a to najmä vplyvom optimistických vyhliadok týkajúcich sa valu eurozóny na ochranu pred šírením dlhovej krízy a uistení Bena Bernakeho o tom, že Fed bude aj naďalej uplatňovať stimulačné podmienky na podporu domácej ekonomiky.

Komisár Olli Rehn v nedeľu vyjadril nádej, že tohtotýždňové stretnutie predstaviteľov Eurozóny prinesie želaný pokrok v budovaní eurovalu, a že účastníci nájdu odvahu na jeho navýšenie. Merkelová zas naznačila podporu súčasného fungovania dočasného a permanentného fondu pre finančnú stabilitu v Eurozóne.

V USA Ben Bernanke hodnotil pokrok na trhu práce. Ten podľa neho vyrovnal neobyčajne veľké prepúšťanie z roku 2009 a momentálne vykazuje jemné signály optimizmu. Zároveň však zdôraznil, že pre jeho ďalšie zlepšenie bude nutné pokračovať v stimuloch na jeho podporu, čo niektorí investori vyhodnotili ako náznak možného budúceho QE3.

K dobrej kondícii trhov pomohlo aj neočakávané zlepšenie podnikateľskej klímy v Nemecku, kde index podnikateľskej dôvery za marec vzrástol na 109.8 bodov z predchádzajúcej hodnoty 109.6 bodov. Paneurópsky index Euro Stoxx 600 si pripísal +0.93 % po tom, ako za minulý týždeň poklesol o 2.5 % a uzavrel na hodnote 268.12 bodov. Ďalšie hlavné európske indexy zakončili podobne optimisticky: FTSE 100 +0.82 %, CAC 40 +0.74 % a DAX +1.20 %.

Z komodít bolo najväčším trhákom zlato, ktorého cena po Bernankeho vyhláseniach vyletela o 1.80 % na 1691,75 USD za trójsku uncu.

Hlavné americké indexy zavreli vysoko. Dow Jones s +1.23 % na 4-ročnom maxime, S&P 500 s +1.39 % % blízko 4-ročného maxima a Nasdaq s +1.78 % na najvyššej úrovni vo svojej histórii.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy