Producenti mlieka vlani skončili v strate 30 mil. eur

Nákupné ceny mlieka sa v minulom roku držali priemerne na úrovni 0,3162 eur za kilogram, čo je však o 0,024 eur menej ako priemerné ceny v EÚ.

Producenti mlieka zaznamenali v minulom roku mierne zlepšenie situácie vo svojom segmente, no podľa riaditeľky Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) Margity Štefánikovej nie je dôvod na prehnanú radosť. Aj napriek miernemu rastu produkcie a predaja mlieka totiž sektor skončil v strate viac ako 30 mil. eur. V porovnaní s rokom 2010 sa však strata zmiernila o 2,7 mil. eur.

Pri produkcii mlieka sa podľa Štefánikovej zastavil pokles, keď sa vlani na Slovensku vyprodukovalo o 10,3 mil. kilogramov viac mlieka ako v roku 2010, čo predstavuje medziročný rast na úrovni 1,1 % a predaj posilnil o 11,2 mil. kilogramov, čo je o 1,3 % viac ako v predošlom roku. „V súčasnosti zaznamenávame určité oživenie sektora a rast dodávok,“ konštatovala v stredu Štefániková. Doplnila však, že aj v minulom roku pokračoval pokles stavu dojníc, keď sa ich počet znížil o 5,2 tis. kusov, čo predstavuje 3,2 %. Nákupné ceny mlieka sa v minulom roku držali priemerne na úrovni 0,3162 eura za kilogram, čo je však o 0,024 eura menej ako priemerné ceny v EÚ.

Štefániková zároveň upozornila na pretrvávajúci problém, kedy sa rast spotrebiteľských cien neodráža aj v adekvátnom náraste odbytových a odberateľských cien. Obchodnícka marža totiž vzrástla vo februári v porovnaní s predošlým rokom o 22,4 %, čo znamená, že až 90 % nárastu spotrebiteľskej ceny zostalo obchodom. Počet podnikov vyrábajúcich mlieko sa na Slovensku znížil len nepatrne, keď sa ustálil na úrovni 590.

Súvisiace články

Aktuálne správy