Zmeny v čínskej ekonomike sa prejavia na globálnej konjunktúre

Peking 11. marca (TASR) – Čínska ekonomika by mala podľa zámerov vlády dosiahnuť v tomto roku prírastok hrubého domáceho produktu (HDP) 7,5 %. Ak sa zámer stane realitou, bude to najslabší medziročný vzostup krajiny za takmer 20 rokov.
Experti tvrdia, že slabší vzostup hospodárstva druhej najsilnejšej svetovej ekonomiky treba hodnotiť ako signál, že Peking chcel uskutočniť niektoré dôležité zmeny vo svojej hospodárskej politike.
Potvrdilo to aj vystúpenie predsedu vlády Wen Ťia-paa na ostatnom výročnom rokovaní čínskeho parlamentu. Vývoj ekonomiky označil za "nevyvážený, nekoordinovaný a neudržateľný". Jej rast musí byť "stabilnejší a účinnejší". Krajina sa namiesto vývozu bude orientovať na vzostup domácej spotreby.
Ekonómovia však tvrdia, že prírastok 7,5 % treba chápať ako spodný a nie horný limit. Poukazujú na to, že vlani čínsky HDP vzrástol o 9,2 % a v roku 2010 o vyše 10 %, hoci vláda v oboch prípadoch stanovila jeho vzostup na 8 %. A inak by to nemalo byť ani v tomto roku.
Vývoj čínskej ekonomiky má pre globálnu konjunktúru čoraz väčší význam. Prípadný slabší hospodársky vzostup Číny v tomto roku by nepriaznivo ovplyvnil rastúce ázijské a rozvinuté štáty sveta. Čína sa stáva čoraz dôležitejšou aj pre Nemecko. V súčasnosti nemecké strojárske firmy vyvážajú takmer polovicu svojej produkcie do Ríše stredu.
Ak bude rásť Čína pomalšie, zrejme to spôsobí tlak na ceny. Na domácom trhu by mali klesnúť najmä ceny potravín. V januári dosiahol ich medziročný vzostup 10,2 %, ale vo februári spadli na 3,2 %. Vlani bol prírastok spotrebiteľských cien 5,2 % a tento rok by nemal prekročiť 4 %.
Vláda chce v tomto roku vytvoriť v mestách deväť miliónov pracovných miest. V Číne by mal pokračovať tlak na rast miezd. Ekonómka Deutsche Bank Syetarn Hansakulová uviedla, že plánované sociálne zmeny v záujme zamestnancov sú pozitívnym krokom, avšak vytváranie pracovných miest sa zdraží. Dôsledky sa prejavia v exporte krajiny, ktorý sa stane menej atraktívnym.
Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy