Grécko vie, že nemá inú alternatívu ako plniť svoje záväzky

Brusel 1. marca (TASR) – Európski lídri sa na dnešnom summite EÚ nebudú priamo zaoberať Gréckom, avšak si pozorne vypočujú správu predsedu euroskupiny Jeana-Claudea Junckera, ktorý krátko pred summitom zorganizoval stretnutie ministrov financií z krajín eurozóny. Euroskupina sa bude venovať práve situácii v Grécku, o ktorom slovenský veľvyslanec pri EÚ Ivan Korčok uviedol, že nemá iné východisko, ako plniť dané záväzky.
Grécky minister financií Evangelos Venizelos pricestoval do Bruselu s ďalšou splnenou "domácou úlohou", keď grécky parlament schválil škrty v dôchodkovom a zdravotníckom systéme. Atény tým splnili ďalšiu podmienku medzinárodných veriteľov na poskytnutie záchranného úveru za 130 miliárd eur a zabránili neriadenému bankrotu krajiny.
Ministri financií eurozóny by podľa vopred dohodnutého scenára mali dnes schváliť finančnú tranžu vo výške 5 miliárd eur, ktorá bude poskytnutá ešte z prvého balíka finančnej pomoci schváleného v roku 2010. Očakáva sa tiež, že po tom, ako Grécko splnilo prvé zo série prioritných opatrení, dostane dnes aj prísľub ďalších 35 miliárd eur, ktoré už pochádzajú zo záchranného systému samotnej eurozóny.
Veľvyslanec SR pri EÚ Ivan Korčok k dnešnému zasadaniu euroskupiny uviedol, že ministri okrem politických správ z Grécka už budú mať na stole aj podrobnú správu trojky, čiže predstaviteľov Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu. Správa trojky podrobne zhodnocuje všetky potrebné opatrenia, ktoré grécka vláda musela vynaložiť v súvislosti s realizáciou záchranného programu.
"Je to celý súbor konkrétnych opatrení, ktoré sa museli udiať skôr, ako dostane Grécko zelenú," upozornil Korčok. Dodal, že kroky, ktoré postupne Grécko prijíma, sú už premietnuté v ich legislatíve, čo je pre krajinu záväzok najvyšší.
"Grécka vláda si uvedomuje, že uvoľňovanie peňazí je vždy podmieňované hĺbkovou analýzou toho, ako Grécko postupuje v realizovaní jednotlivých opatrení. Grécko vie, že sa ocitlo v situácii, keď nemá inú alternatívu ako plniť to, k čomu sa zaviazalo," uviedol slovenský veľvyslanec.

UPOZORNENIE: TASR vydá k správe zvukový záznam a video.

Súvisiace články

Aktuálne správy