Vláda má podľa Miškova záujem pomôcť lodeniciam

Podľa ministra hospodárstva Juraja Miškova má vláda záujem pomôcť Slovenským lodeniciam v Komárne, údajne pracuje aj na riešeniach.

Vláda má podľa ministra hospodárstva Juraja Miškova záujem pomôcť Slovenským lodeniciam Komárno, a.s., Bratislava (SLKB). „Diskutovali sme o tom na poslednom rokovaní vlády. Diskutovali sme o možnosti pomoci Eximbanky,“ uviedol pre agentúru SITA Miškov. Ako dodal, pripravuje sa aj nejaký návrh riešenia. „V tejto chvíli nepoznám obsah tohto materiálu. Napriek tomu som presvedčený, že vláda by sa mala zaoberať fungovaním spoločností na Slovensku, ako im pomôcť bez toho, aby sme deformovali podnikateľské prostredie. Myslím si, že je možné nájsť nejaký nástroj, ako pomôcť lodeniciam,“ skonštatoval Miškov.

Eximbanka a lodenice podľa riaditeľky odboru medzinárodných vzťahov a komunikácie Eximbanky Denisy Petríkovej rokujú už od leta. „Eximbanka schválila pre SLKB už v máji 2011 priamy úver na financovanie lodného objektu, ako aj vystavenie požadovanej bankovej záruky. Ide o niekoľko miliónov eur, ktoré neboli čerpané,“ uviedla Petríková. Ako dodala, Eximbanka v súčasnosti neeviduje žiadne nové formálne žiadosti podané zo strany SLKB. „Všetky varianty možnej účasti našej inštitúcie na spolufinancovaní kúpy lodí na strane odberateľa sú priebežne konzultované. Každopádne bude nevyhnutný aktívny vstup vlastníkov lodeníc do riešenia vzniknutej situácie, a to aj v dlhodobom horizonte,“ uzavrela Petríková.

Slovenské lodenice Komárno nedávno ohlásili na úrade práce hromadné prepúšťanie 300 pracovníkov. V súčasnosti vo firme pracuje 289 kmeňových zamestnancov a zhruba 100 externých pracovníkov. Vedenie firmy ešte vo februári uviedlo, že ku koncu mesiaca stratí zamestnanie 25 kmeňových a väčšina externých pracovníkov, teda približne 120 zamestnancov. V priebehu ďalších dvoch mesiacov sa počet zamestnancov zníži na 70, čo predstavuje prepustenie ďalších 190 pracovníkov. Šéf OZ Kovo Emil Machyna upozornil na to, že po hromadnom prepúšťaní v lodeniciach by nezamestnanosť v regióne stúpla veľmi vysoko a priblížila by sa k hranici 20 %.

Podľa minulotýždňového vyjadrenia podpredsedu predstavenstva lodeníc Romana Skalu je záujem nemeckých zákazníkov o stavbu dvoch námorných nákladných lodí stále aktuálny, ale len za pomoci ich predfinancovania poskytnutím poistenia, resp. úveru prostredníctvom Eximbanky. Ak banka financie neposkytne, môže okrem zamestnancov firmy stratiť prácu aj množstvo pracovníkov vo firmách naviazaných na lodenice, čo podľa odhadov môže byť 500 až 600 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy