Ceny ropy WTI sa stále držia okolo 107 USD za barel

Singapur 1. marca (TASR) – Ceny ropy sa naďalej držia okolo úrovne 107 USD za barel (159 litrov), keď signály zlepšovania stavu americkej ekonomiky zvýšili dôveru investorov.
Americká ekonomika vzrástla vo 4. kvartáli minulého roka o 3 %, čo je mierne lepší výsledok než naznačovali predbežné odhady. V inej správe Inštitút pre riadenie zásob oznámil výrazné zvýšenie aktivity výrobného sektora v USA. Index nákupných manažérov vzrástol vo februári na 64 bodov, čo predstavuje 10-mesačné maximum.
K udržaniu cien ropy v blízkosti deväťmesačných maxím napomáha aj pokračujúce napätie okolo jadrového programu Iránu. Spojené štáty a Európska únia rozhodli o uvalení sankcií na Irán a blízkovýchodná krajina zasa pohrozila, že zablokuje kľúčový Hormuzský prieliv. "Rastúce napätie na Blízkom východe by bez problémov mohlo zvýšiť ceny ropy o 20 až 40 USD," uviedla vo svojej správe Bank of America Merrill Lynch.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli na poludnie v Singapure mierne klesla o 10 centov na 106,97 USD (79,57 eura) za barel po tom, ako na záver stredajšieho obchodovania vzrástla o 52 centov na 107,07 USD/barel. Mierny pokles zaznamenala najmä v dôsledku výraznejšieho zvýšenia ropných zásob za minulý týždeň v USA. Oproti odhadom analytikov, že zásoby sa zvýšia o 1,1 milióna barelov, tieto vzrástli až o 4,16 milióna barelov.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent obchodovanej v Londýne sa zvýšila o 8 centov na 122,74 USD/barel.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy