Takmer dve tretiny Nemcov odmietajú druhý záchranný balík pre Grécko

Berlín 26. februára (TASR) – Väčšina Nemcov je proti ďalšej pomoci pre Grékov. Poukazuje na to prieskum verejnej mienky zverejnený dnes, len deň pred hlasovaním nemeckého parlamentu o novom záchrannom balíku pre Atény.
Na základe prieskumu, ktorý uskutočnil Emnid Institute a zverejnil nedeľník Bild am Sonntag, až 62 % Nemcov nesúhlasí s druhým záchranným balíkom pre Grékov vo výške 130 miliárd eur. S pomocou súhlasí 33 % opýtaných. Podľa predchádzajúceho prieskumu Emnid Institute zo septembra minulého roka bolo proti pomoci Grécku 53 % Nemcov a za 43 % anketovaných. Navyše, asi dve tretiny obyvateľov Nemecka sa zároveň domnievajú, že Grécko sa bankrotu nevyhne. Iba 31 % je v tomto smere optimistami.
Merkelovej vláda čelí v pondelok (27.2.) kľúčovému hlasovaniu v parlamente o záchrannom balíku pre Grécko, pričom sa očakáva, že časť poslancov z vládnej koalície bude hlasovať proti. Napriek tomu by parlament mal pomoc Grécku schváliť, keďže opozičné strany už dali najavo, že pomoc podporia. No ak by vládnuce strany neschválili návrh zákona vlastnými silami, bude to pre vládnuci blok veľmi tvrdý úder, ktorý podľa niektorých analytikov a opozičných politikov môže koalíciu ohroziť. Vládne strany majú v 620-člennom parlamente 330 kresiel a vláda si nemôže dovoliť viac než 19 rebelov, ak chce pomoc Grécku schváliť bez toho, aby sa musela spoliehať na pomoc opozície.
Ďalšie náznaky napätia vo vládnej koalícii sa objavili už v sobotu (25.2.), keď minister vnútra Hans-Peter Friedrich ako prvý člen Merkelovej kabinetu dal verejne najavo, že Grécko by malo eurozónu opustiť.
„Šance Grécka na obnovu finančnej sily a zvýšenie konkurencieschopnosti sú jednoznačne omnoho vyššie mimo menovej únie, než v prípade, že Grécko v eurozóne zostane,“ povedal Friedrich. Ako dodal, „netvrdí, že by eurozóna mala Grécko vyslovene vyhodiť, no mala by vytvoriť podmienky, aby Atény nemohli na prípadný návrh povedať nie.“

Súvisiace články

Aktuálne správy