Otvorili zrekonštruovanú cestu z R. Soboty do Aboviec

Rekonštrukcia bola jedným z ôsmich projektov na obnovu spolu 144 kilometrov ciest II. a III. triedy, na ktoré Banskobystrický samosprávny kraj získal financie z eurofondov

vyšlo aj v REG

BANSKÁ BYSTRICA 24. februára (SITA) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v piatok odovzdal do užívania zrekonštruovaný 29-kilometrový úsek cesty II. triedy z Rimavskej Soboty cez Pavlovce do Aboviec. Rekonštrukcia, ktorej dodávateľom bola košická firma Inžinierske stavby, stála bez dane z pridanej hodnoty (DPH) skoro 2,491 mil. eur, z čoho 85 % kraj získal cez Regionálny operačný program z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, 10 % zo štátneho rozpočtu a z vlastných zdrojov financoval 5 %. Po zrekonštruovanej ceste medzi obcami Nemecká a Ráztoka v okrese Brezno ide o druhý dokončený z ôsmich vlani a predvlani rozbehnutých projektov na obnovu spolu 144 kilometrov ciest II. a III. triedy, na ktoré Banskobystrický samosprávny kraj získal financie z eurofondov.

Okrem rekonštrukcie vozovky sa v rámci projektu vybudovali aj bezpečnostné prvky, a to merače rýchlostí a zvislé dopravné značenie s reflexným podkladom. Súčasťou stavby bola aj oprava ôsmich priepustov a jedného mosta. Opravila sa aj príjazdová cesta do obce Lenartovce, ktorú obyvatelia využívajú na prechod do Maďarska. Okrem zvýšenia plynulosti a bezpečnosti dopravy je medzi očakávanými prínosmi rekonštrukcie aj zvýšenie pohodlia účastníkov premávky i obyvateľov obcí na zrekonštruovanom úseku.

Banskobystrický samosprávny kraj je vlastníkom 609,6 kilometra ciest II. triedy, vyše 1 853 kilometrov ciest III. triedy a 1 039 cestných mostov. Osem projektov na rekonštrukciu zhruba 144 kilometrov ciest, na ktoré získal financie z eurofondov, sa týka úsekov Ráztoka – Nemecká, Rimavská Sobota – Pavlovce – Abovce, Látky – Kokava nad Rimavicou, Kriváň – Hriňová – Látky vrátane úseku Hriňová – Vrch Slatina, Lučenec – Trenč, Dudince – Hontianske Moravce – Súdovce, Klenovec – Hnúšťa a vonkajší dopravný okruh mesta Zvolen. Podľa predsedu BBSK Vladimíra Maňku budú tieto rekonštrukcie stáť spolu 16,1 mil. eur a všetky by mali byť dokončené v tomto a budúcom roku. Vo štvrtok krajské zastupiteľstvo odsúhlasilo, aby si kraj vzal na rekonštrukciu ďalších vyše 88 kilometrov svojich ciest a štyroch mostov komerčný úver 10 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy