Lloyds sa vlani prepadla hlbšie do červených čísiel

Londýn 24. februára (TASR) – Britská banková skupina Lloyds, ktorá je najväčším poskytovateľom úverov v krajine, sa minulý rok prepadla hlbšie do červených čísiel a výška jej straty prekonala aj odhady analytikov. Dôvodom je slabý výkon britskej ekonomiky.
Lloyds, ktorú musela počas globálnej finančnej krízy v roku 2008 zachraňovať vláda a vlastní v nej 41-% podiel, vykázala za rok 2011 čistú stratu 2,8 miliardy libier (3,31 miliardy eur).
Na porovnanie, v roku 2010 zaznamenala stratu 320 miliónov GBP. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, Lloyds predpovedali v roku 2011 stratu v priemere 2,41 miliardy GBP. Banková skupina pritom v uplynulých troch rokoch zrušila 42.000 pracovných miest a zatvorila svoje pobočky v zahraničí, aby sa mohla sústrediť na britský trh.
Lloyds ale musela vlani vyčleniť 3,2 miliardy GBP na kompenzácie pre klientov, ktorí sa poistili proti strate platov. Okrem toho jej príjmy v roku 2011 klesli medziročne o 17 % na 20,8 miliardy GBP.
Napriek obrovskej strate generálny riaditeľ Antonio Horta-Osorio vyhlásil, že banková skupina je teraz v oveľa lepšej pozícii ako pred 12 mesiacmi. Za uplynulý rok Lloyds predala aktíva za 53 miliárd GBP a zvýšila ukazovateľ kapitálovej primeranosti tier 1 z 10,2 % na 10,6 %. Horta-Osorio ale zároveň varoval, že aj tento rok bude pre bankovú skupinu ťažký, pretože rast ekonomiky je stále slabý, miera nezamestnanosti sa zvyšuje a kríza eurozóny má negatívny vplyv na finančné trhy.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy