Dexia vykázala za minulý rok čistú stratu 11,6 miliardy eur

Brusel 23. februára (TASR) – Belgicko-francúzska finančná skupina Dexia, ktorá musela vlani na jeseň požiadať o štátnu pomoc, vykázala za minulý rok čistú stratu 11,6 miliardy eur. Na príčine sú odpisy z gréckych dlhopisov a ďalšie toxické aktíva ešte z čias globálnej finančnej krízy, ktorú vyvolal kolaps hypotekárneho trhu v USA.
Dexia zároveň oznámila, že za minulý rok nevyplatí dividendy. Banková skupina sa vlani v októbri rozdelila na francúzsku a belgickú divíziu, pričom belgickú banku vláda v Bruseli znárodnila.
Oddelenie belgickej divízie spôsobilo bankovej skupine stratu 4 miliardy eur a ďalšiu stratu vo výške 1 miliardy eur vykázala francúzska úverová divízia Dexia Municipal Agency. Okrem toho banková skupina zaknihovala stratu 3,4 miliardy eur z gréckych dlhopisov, ktoré vlastní, a 2,6 miliardy eur ju stálo urýchlenie predaja amerických aktív, ku ktorému došlo v 1. polroku 2011.
Slovenská banka Dexia nie je súčasťou belgickej bankovej skupiny Dexia. Slovenskú banku kúpila koncom roka 2010 investičná skupina Penta a tento rok ju premenovala na Prima banku.

Súvisiace články

Aktuálne správy