Dodatočné úspory možno prenechajú až novej vláde

Ministri zatiaľ o dodatočných úsporách potrebných na udržanie tohtoročného rozpočtovaného deficitu nediskutovali. Mali by tak urobiť o týždeň, v hre je aj možnosť prenechania tohto rozhodnutia na nový kabinet.

Úspornými opatreniami, ktoré budú kvôli pomalšiemu hospodárskemu rastu v tomto roku nevyhnutné na udržanie rozpočtovaného deficitu na úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu, sa možno bude zaoberať až nový kabinet. Minister financií síce pripravil sadu opatrení, ktoré majú 140-miliónový výpadok vykryť, kabinet sa však bude baviť aj o možnosti prenechania tohto rozhodovania na novú vládu. „Dala som na zváženie, aby o takýchto úsporách rozhodoval nový kabinet, lebo dnes nevieme, aké bude mať priority,“ konštatovala po stredajšom rokovaní vlády premiérka.

V stredu tak napokon ministri o navrhovaných úsporách nediskutovali. Dali si týždeň čas na premyslenie, či si vedia vo svojich rezortoch predstaviť šetrenie v iných oblastiach, ako to navrhol rezort ministra Mikloša a či vôbec ešte pred voľbami takéto rozhodnutia prijímať. Nie všetkým ministrom sa oblasti Miklošom navrhovaných úspor pozdávali. „Dohodli sme sa, aby sme to prerokovali o týždeň, aby si mohli jednotliví ministri premyslieť, že ak nesúhlasia s navrhovaným spôsobom úspory, vytvoríme priestor, že v tom rámci by mohli prísť s inými návrhmi,“ dodal minister financií Ivan Mikloš.

Ak má byť tohtoročný deficit na rozpočtovanej úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu dodržaný, bude pritom treba podľa prepočtov rezortu financií kvôli revízii tohtoročného hospodárskeho rastu z 1,7 % na 1,1 % potrebné ušetriť bezmála 140 mil. eur. Časť výpadku sa podľa ministerstva dá vykryť aktualizáciou niektorých položiek. Napríklad na výške odvodov do rozpočtu Európskej únie by sa mohlo ušetriť 12 mil. eur, na výdavkoch plánovaných na privatizáciu ďalších 12 mil. eur, na druhej strane by sa malo vybrať na nedaňových príjmoch viac o 18 mil. eur. Ušetriť by krajina mala aj na nákladoch spojených so štátnym dlhom, keďže si požičiavame na kratšie obdobie za nižšie úroky.

Mikloš však vláde navrhol aj ďalšie opatrenia, ktoré majú pomôcť udržať schodok na rozpočtovanej úrovni. Jedným z nich je aj 5-percentné viazanie prevádzkových výdavkov, ktorým sa má zabezpečiť 50 mil. eur. Okrem toho by si mali ministri schváliť aj krátenie výdavkov, ktoré boli v politických rokovaniach pred hlasovaním o minuloročnom rozpočte určené na priority jednotlivých rezortov.

Podľa tohto návrhu by tak napríklad mal rezort dopravy prísť o 5 mil. eur, ktoré sa podľa ministerstva financií dajú ušetriť napríklad na výdavkoch na leteckú dopravu. Rezorty obrany a vnútra by mali prísť každý o 10 mil. eur. Ministerstvo kultúry by tak malo ušetriť 5 mil. eur z prostriedkov určených na rekonštrukciu Národnej galérie, ktoré by sa podľa Mikloša aj tak nestihli v tomto roku minúť. Na polovicu by sa mali skresať aj pôvodne 10-miliónové výdavky na projekt znalostnej ekonomiky Minerva a 2 mil. eur by sa mali ušetriť na sanačných a rekonštrukčných prácach na Rusoveckom kaštieli. Výdavky na audit verejnej správy by sa mali znížiť o 3 mil. eur.

Minister financií by pritom mohol tieto opatrenia schváliť aj bez súhlasu vládneho kabinetu, keďže si to zákon o rozpočtových pravidlách nevyžaduje. Rezort však chce návrhy v kabinete kvôli korektnosti prerokovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy