Tržby papierenských podnikov vlani poklesli o 1,7 %

Celkové tržby desiatich firiem združených v Zväze celulózo-papierenského priemyslu SR sa v roku 2011 znížili v medziročnom porovnaní o 1,7 percenta. Poklesli tak z 812,87 milióna eur v roku 2010 na vlaňajších 799,3 milióna eur. Za poklesom tržieb stojí predovšetkým pokles domáceho predaja.

Celkové tržby desiatich firiem združených v Zväze celulózo-papierenského priemyslu SR (ZCPP) sa v roku 2011 znížili v medziročnom porovnaní o 1,7 percenta. Poklesli tak z 812,87 mil. eur v roku 2010 na vlaňajších 799,3 mil. eur. Ako ďalej informoval generálny sekretár ZCPP Juraj Dlhopolček, súčasne sa zvýšil export týchto podnikov o 1,3 % zo 668 mil. eur na 676,8 mil. eur. Export pritom zvýšil aj svoj podiel na celkových tržbách z 82,25 % na 84,61 %.

Podľa Dlhopolčeka za znížením tržieb stojí predovšetkým prepad domáceho predaja spôsobený poklesom reálnej kúpyschopnosti obyvateľstva a odbytu obalových papierov. „Príčinou bolo zvýšenie dane z pridanej hodnoty, ale aj úsporné opatrenia vlády vo firmách a inštitúciách,“ uviedol Dlhopolček. Ako ďalej informoval, odvetvie po miernom raste v roku 2010 vlani čelilo neúmerne sa zvyšujúcim cenám energií, zdražovaniu buničiny, zberového papiera, ale tiež neprimeraným tlakom obchodných reťazcov na ceny. „Pokračovanie týchto negatívnych vplyvov očakávame aj v roku 2012. Navyše, politici avizujú ďalšie zvyšovanie daní kvôli nutnosti znižovať deficit verejných financií, čo sa negatívne prejaví na spotrebe,“ skonštatoval.

Priaznivejší vývoj zaznamenali vlani slovenské papierenské podniky pri grafických papieroch, ktoré sú určené predovšetkým na export. „Tohtoročný vývoj sortimentu grafických papierov bude závisieť od toho, či sa ekonomika EÚ prepadne do recesie,“ komentoval Dlhopolček. Výsledky za SR v posledných dvoch rokoch negatívne ovplyvnilo aj zatvorenie výroby polochemického flutingu, teda papiera na zvlnenú vrstvu vlnitej lepenky, v marci roku 2010 v závode Smurfit Kappa Štúrovo.

Vlani vzrástla produktivita práce z výroby tovaru na pracovníka o 2,2 %, a to pri poklese stavu zamestnancov o 5,6 %. Kým za rok 2010 vyrobil jeden pracovník tovar v hodnote 252,4 tis. eur, za vlaňajší rok to bolo 258 tis eur. Koncom roka 2011 zamestnávalo desať firiem združených v ZCPP SR spolu 2 830 pracovníkov s priemernou mesačnou mzdou 1 143 eur. Celuózovo-papierenské podniky vlani preinvestovali celkovo 27,93 mil. eur.

Celulózovo-papierenské odvetvie patrí k najvýkonnejším odvetviam slovenskej ekonomiky. Spolu 10 firiem združených v ZCPP SR pokrýva 100 % výroby vláknin a papiera v SR a väčšinu výroby tovaru v celom odvetví. Celulózu vyrába najväčšia firma v tomto odvetví v SR Mondi SCP, a. s., Ružomberok a Bukóza Holding, a. s., Hencovce. Najväčšími spracovateľmi zberového papiera sú Metsa Tissue Slovakia, s. r. o., a SHP Harmanec, a. s., Harmanec.

Súvisiace články

Aktuálne správy