Aktivita súkromného sektora eurozóny vo februári klesla

Londýn 22. februára (TASR) – Aktivita súkromného sektora eurozóny po miernom oživení v januári tento mesiac nečakane klesla. To znova vyvolalo obavy z recesie. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit.
Podľa najnovších výsledkov kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, vo februári klesol na 49,7 bodu z januárových 50,4 bodu, zatiaľ čo analytici odhadovali, že bude stagnovať. Hodnota indexu sa tak znova prepadla pod zlomovú hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu.
Prieskum tiež ukázal, že aj aktivita dominantného sektora služieb, ktorý sa rozhodujúcou mierou podieľa na výkone ekonomiky bloku, sa vo februári znížila na 49,4 bodu z 50,4 bodu v prvom mesiaci roka. Analytici pritom odhadovali, že vzrastie na 50,6 bodu.
Iba PMI výrobného sektora mierne vzrástol na 49 bodov zo 48,8 bodu v januári, ale neprekonal hranicu 50 bodov.
"Je možné, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny bude v 1. štvrťroku 2012 stagnovať, ale môže tiež mierne klesnúť, čo by znamenalo recesiu," upozornil hlavný analytik Markit Chris Williamson a pripomenul, že v posledných troch mesiacoch 2011 sa HDP menovej únie znížil medzikvartálne o 0,3 % a pokles výkonu ekonomiky dva kvartály po sebe znamená recesiu.
Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Súvisiace články

Aktuálne správy