OMV dosiahol vo 4. štvrťroku 2011 väčší ako očakávaný zisk

Viedeň 22. februára (TASR) – Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV dosiahla vo 4. štvrťroku 2011 väčší ako očakávaný zisk. Vďačí za to vyšším cenám ropy, ktoré prevážili aj negatívny vplyv výpadku produkcie v Líbyi a Jemene na hospodárske výsledky firmy.
Prevádzkový zisk rakúskeho koncernu po vylúčení jednorazových položiek a skladových zásob sa za tri mesiace do konca decembra 2011 zvýšil medziročne o 29 % na 730 miliónov eur. To je viac ako 582 miliónov eur, ktorá koncernu predpovedali analytici.
Dôvodom vyššieho ako očakávaného zisku bolo zdraženie ropy, ktoré koncernu pomohlo eliminovať aj výpadok produkcie v Líbyi a Jemene v dôsledku nepokojov. No zatiaľ čo situácia v Jemene je aj naďalej neistá, v Líbyi by rakúska spoločnosť chcela do konca roka dostať ťažbu na predvojnovú úroveň.
Firma OMV už v poslednom kvartáli minulého roka zaznamenala mierne zvýšenie produkcie ropy na 289.000 barelov denne z 283.000 barelov/deň v predchádzajúcom štvrťroku.
Severná Afrika je pre ťažobné aktivity firmy kľúčovým regiónom, len v Líbyi vlastní 12 licencií na prieskum nových ropných polí a ťažbu ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy