Zaškolenie na nový systém by podľa Novitechu trvalo pol roka

Bratislava 21. februára (TASR) – Podľa spoločnosti Novitech, ktorá bola dodávateľom informačného systému IS RDS pre správu daní na Slovensku, trvá vývoj takého komplexného systému zhruba 2 roky. Pritom len samotná implementácia a zaškolenie pracovníkov na systém KONS, ktorý mal byť v rámci Finančnej správy (FS) SR spustený od januára tohto roku, by trvala ďalšieho pol roka. "Nedá sa to stihnúť za rok a nikde sa to nedá stihnúť za rok," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ Novitechu Jozef Balun.
Podľa predstaviteľov Novitechu tak boli ambície transformovať informačný systém v tak krátkom čase nereálne a bez akéhokoľvek rešpektovania reality. "Skutočne sa stalo to, že za tak krátky čas nebolo možné vyvinúť informačný systém KONS. Pretože len tých požiadaviek zo strany Daňového riaditeľstva bolo okolo 360, ktoré nie sú splnené," povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Novitech TAX, ktorá je 100-% dcérskou firmou Novitechu, Peter Birčák.
Podľa informácií, ktoré poskytli predstavitelia Novitechu, chýba slovenským subjektom zo zahraničia na základe nefunkčného informačného systému 5,948 milióna eur. "A napríklad 14,536 milióna českých korún, pretože je to v jednotlivých referenčných menách. To je stav smerom zo Slovenska do Európskej únie," povedal Birčák.
Oveľa alarmujúcejší je podľa neho opačný stav, to znamená prílev žiadostí z EÚ a ich vyplatenie. Tých je k dnešnému dňu 3881. "Ale počet nevybavených žiadostí, ktorých lehota už uplynula, je 1829 k 21.2.2012," povedal Birčák. Celkovo tak ide podľa neho o sumu cez 22,386 milióna eur. Zo zákona je pritom štát povinný automaticky doplatiť 10 % penále za oneskorené platby vrátenia nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty (DPH). "To je dôsledok konania Ministerstva financií a vedenia Finančnej správy," povedal Birčák.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy