Nočné rokovania euroskupiny v znamení hľadania dodatočných miliárd eur

Brusel 21. februára (TASR) – Ministri financií eurozóny v pondelok po príchode do Bruselu predpovedali dlhé a náročné rokovania. Hodinu po polnoci bolo isté len jedno: 130 miliárd eur, čiže objem druhého záchranného balíka pre Grécko, bude málo. Ministri celý večer a značnú časť noci hľadali možnosti ako vykryť dodatočných päť až šesť miliárd eur, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných diplomatov.
Po desiatich hodinách čakania mali novinári len kusé správy o tom, čo sa deje za zavretými dverami rokovacej miestnosti. Najskôr prichádzali správy, že holandský minister Jan Kees de Jager nekompromisne presadzuje myšlienku stálej monitorovacej misie trojky v Grécku. Misia zložená s predstaviteľov Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu by mala dohliadať na realizáciu prísnych reforiem v Grécku, bez ktorých sa nepodarí dostať krajinu z najhorších dlhov.
Po polnoci už bolo jasné, že chobotnica, ktorá rada tipuje rôzne výsledky, sa pomýlila. Taliansky novinár Marco Zatterin z La Stampy na sociálnej sieti tweeter ešte v pondelok večer uviedol, že populárna chobotnica tipovala, že euroskupina skončí svoje zasadanie do polnoci. Okolo dvanástej chobotnica posunula svoj tip na druhú hodinu nočnú a taliansky novinár s odvolaním sa na svoje zdroje dodal, že konečná správa trojky o situácii v Grécku rozosmutnila viacerých ministrov.
Prvá popolnočná správa bola, že prebiehajú paralelné rokovania s predstaviteľmi finančného sektoru, kde sa ministri pokúšajú presvedčiť bankárov, že privátny sektor musí ešte viac načrieť do vrecka.
Na druhej strane agentúra Reuters uviedla, že ministri financií hľadajú východisko zo situácie, keď Grécko bude potrebovať dodatočných päť až šesť miliárd eur. Okrem už schválených 130 miliárd eur, ktoré do roku 2020 mali znížiť súčasný grécky dlh o 120 percent HDP. Miliardy navyše vznikli vďaka pretrvávajúcej recesii v Grécku, ktorého pokles HDP v roku 2011 dosiahol mínusových 7 percent.
Východiskom z tejto situácie by podľa agentúry Reuters bolo navýšenie odpisovaného dlhu zo 120 percent na 123 až 124 percent HDP do roku 2020. Aj pri tomto riešení by ale stále nebolo peňazí dosť. A keďže ministri nemali mandát na zmenu súm stanovených októbrovým summitom EÚ, čiže 130 miliárd eur a 120 percent dlhu HDP, jediný, kto môže dodatočné miliardy eur vykryť, je súkromný finančný sektor, ktorý sa už zmieril so stratou 100 miliárd eur.
O pol druhej v noci ešte nebolo jasné, či na pozadí gréckej drámy zvíťazia argumenty politikov alebo finančníkov, ktorí už mali za sebou tretie nočné kolo vzájomného presviedčania.

Súvisiace články

Aktuálne správy