Uvoľnenie čínskej finančnej politiky viedlo k rastu ceny zlata

Singapur 20. februára (TASR) – Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes o 8.13 SEČ na komoditnej burze v Singapure po 1733,49 USD (1313,75 eura). V porovnaní s piatkovou (17. 2.) záverečnou cenou v New Yorku zdražela o 0,6 %. Je to jej najvyšší vzostup medzi dvoma obchodnými dňami za posledné dva týždne.
Rast spotovej ceny súvisí so znížením povinných rezerv bánk, ku ktorému došlo cez víkend v Číne a s reálnou nádejou, že Grécko dnes vo večerných hodinách dosiahne od členov eurozóny súhlas k úveru 130 miliárd eur.
Uvoľnenie finančnej politiky chápu investori ako opatrenie, ktoré povedie k zvýšeniu objemu peňazí v obehu a k rastu cien surovín, tovarov a služieb.
Opatrenie čínskej centrálnej banky na zníženie objemu povinných rezerv bánk podporí ekonomické aktivity v krajine.
Cena unce zlata sa pohybuje v rozmedzí 1700 až 1760 USD od začiatku februára, čo znamená, že globálna situácia je relatívne stabilná.
Menoví manažéri, ktorí sa venujú termínovaným obchodom so zlatom a opciám v minulom týždni, znížili svoju aktivitu v oblasti. Bol to jej prvý pokles za posledných päť týždňov. Ich počínanie súvisí s rastom optimizmu pri riešení gréckej dlhovej krízy. Na druhej strane stúpal záujem o striebro a priemyselné kovy, napríklad meď. Zmiernenie obáv o vývoj krízy v Grécku a v eurozóne by malo viesť k vzostupu globálnej ekonomiky.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy