V strednej Európe vedú daňové delikty v oblasti DPH

Bratislava 19. februára (TASR) – Najčastejším typom daňovej kriminality sú podvody v oblasti dane z pridanej hodnoty (DPH). Tento druh kriminality je rozšírený nielen na Slovensku, ale aj v Maďarsku, Českej republike, Poľsku a Rumunsku. Vyplýva to z medzinárodného porovnania poradenskej firmy Accace.
S cieľom bojovať účinnejšie proti daňovej kriminalite boli v Maďarsku v roku 2011 zlúčené viaceré orgány a vytvorený jeden finančný úrad. "Bolo by účinné, ak by daňová kontrola bola zameraná aj na skutočnú činnosť subjektu, a nielen na výkazy a dokumentáciu," zdôraznil daňový manažér Accace Maďarsko Zoltán Kádár.
Naopak, v Českej republike sa už dlhšie neudiali žiadne zmeny v základných princípoch vzťahujúcich sa k daňovým únikom. "Nemyslím si, že je potrebná nejaká konkrétna zmena. Zásadným krokom je zvýšiť povedomie o daňovej legislatíve a jej trestnoprávnej zodpovednosti zo strany daňových orgánov, polície a justície," priblížil vedúci oddelenia daní Accace Česká republika Petr Neškrábal.
V Rumunsku sú nutné viaceré zmeny, lebo systém daňových kontrol je vnímaný ako veľmi nepriateľsky voči firmám. Daňové úniky sú napriek tomu rozsiahle a vyskytujú sa vo veľkej miere pri činnostiach ako nevystavovanie faktúr, neuzatváranie pracovných zmlúv a tým vyhýbanie sa plateniu odvodov a plateniu spotrebných daní, napríklad u cigariet. "Je nutné prispôsobiť ťažkopádne legislatívne predpisy, zvýšiť platy vedúcich zamestnancov, aby sa eliminovalo úplatkárstvo a zmenil sa prístup daňových úradníkov voči spoločnostiam. Finančné úrady by mali byť vnímané ako partner, a nie ako policajt," vysvetlil vedúci oddelenia daní Accace Rumunsko Valentin Tic-Chiliment.
V Poľsku sú zavedené veľmi prísne pravidlá a sankcie pri daňových trestných činoch. Boli vytvorené za účelom odradenia od takejto činnosti. Systém daňovej kontroly v Poľsku je rozdelený na viaceré špeciálne oddelenia, ktoré pôsobia obdobne ako agenti tajnej služby. "Aj napriek tomu, že sú sankcie za daňové delikty vysoké, nevedie to k znižovaniu daňovej kriminality. Mala by byť znížená trestná zodpovednosť. Daňoví úradníci by boli viac ochotní dodržiavať svoje povinnosti a pravidlá," doplnil vedúci oddelenia daní Accace Poľsko Radomir Graj.

Súvisiace články

Aktuálne správy