Investori ani trhy Grékom neveria

Bratislava 17. februára (TASR) – V eurozóne počas štvrtka (16.2.) pokračovali rokovania o osude najväčšieho dlhového hriešnika euroregiónu. Smerovanie vyhrotenej situácie okolo Grécka sa počas dňa menilo niekoľkokrát.
Holandský minister financií De Jager podporený fínskymi vládnymi činiteľmi presadzoval riešenie rozhodnutia o osude v poradí druhého záchranného balíka pre Grécko až po parlamentných voľbách, ktoré sa v krajine majú konať v apríli. Nelogický, až absurdný návrh svedčil o absolútnej bezradnosti vládnych predstaviteľov ohľadom riešenia gréckych dlhových bájok. Napätú atmosféru pociťovali aj akciové indexy, ktoré sa počas väčšiny seansy obchodovali v zápornom pásme.
Situáciu rad za radom upokojovala väčšina zúčastnených. Nemecký minister financií vyhlásil, že predchádzajúci návrh holandských a fínskych politikov na odklad pre grécku záchranu je mimo hry. Jean-Claude Juncker avizoval termín pondelňajšieho (20.2.) rokovania, keď ministri financií eurozóny môžu rozhodnúť o záchrannom balíku a tým de facto priniesť definitívne riešenie. 
Pravdou však je, že sa európska politická elita dostáva pod čím ďalej, tým významnejší tlak, keďže sa blíži termín (20.3.), keď Gréci budú musieť splatiť dlhopisy v celkovej hodnote 14,5 miliardy eur, čo bez finančnej podpory z druhého balíka finančnej pomoci istotne nezvládnu. To môže viesť krajinu k vyhláseniu platobnej neschopnosti, pričom ďalším varovným signálom je aj nespokojnosť mnohých ministrov financií s efektívnosťou a ľahostajnosťou Grécka voči riešeniu svojej komplikovanej situácie.
V závere dňa síce bola správa o dohode Grécka s medzinárodnými veriteľmi o tom, ako má krajina do konca tohto roka ušetriť približne 325 miliónov eur, ale miestny skepticizmus a zdravý rozum však nejedného investora usmerňujú k zaradeniu tejto a podobných dohôd medzi budúce nesplnené grécke sľuby. Otázne však je, čo na to trhy, ktoré počas ďalšieho "gréckeho dňa" obchodovanie ukončili zmiešane: EuroStoxx 600 +0,06 %, FTSE 100 -0,12 %, CAC 40 +0,09 %, DAX -0,09 %.
O výrazne lepšom sentimente v zámorí, vďaka uspokojivým údajom z trhu práce a rastu hodnoty indexu očakávaní filadelfského FED-u, presvedčili aj indexy: Dow Jones +0,96 %, S&P 500 +1,10 % a Nasdaq +1,51 %.
TASR informoval Zoltán Csiba, analytik Capital Markets o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy