Grécko je ako opilec na okraji priepasti

Predstavitelia Eurozóny včera večer zintenzívnili tlak na Grécku vládu, keď odložili rokovanie ministrov financií naplánované na dnes.

Na rokovaní sa mali dojednať konečné podmienky uvoľnenia druhého záchranného balíčka v objeme 130 miliárd EUR na odvrátenie bankrotu gréckej ekonomiky. Hlava euro skupiny, Jean-Claude Juncker, zrušil zasadnutie s dôvodom, že grécka vláda zatiaľ neposkytla dostatočné záruky na dosiahnutie konsenzu potrebného pre úspešné zakončenie rokovaní. Namiesto plánovaného zasadnutia by sa mala uskutočniť telekonferencia, na ktorej budú predstavitelia Eurozóny tlačiť na Grécko aby urobilo viac pre zabezpečenie finančnej pomoci. Riziko neriadeného bankrotu Grécka sa tak  povážlivo zvýšilo, keďže si Grécko už nemôže dovoliť ďalšie odklady, ktoré by mu znemožnili získať prostriedky na splatenie pohľadávok splatných v marci. Harmonogram sa dostal na okraj zvládnuteľnosti, no ešte stále zostáva nádej, že sa tento súboj s časom podarí stihnúť. V reakcii na zrušené rokovanie plánujú predstavitelia dvoch najväčších vládnych strán v Grécku zaslať do Bruselu písomný záväzok k dodržiavaniu požadovaných podmienok.

Vyjednávacia pozícia Grécka je však stále zaťažená stratou kredibility, ktorú utrpelo, keď sa tamojšej vláde nepodarilo naplniť ciele znižovania deficitu, napĺňania reforiem a privatizácie majetku, ku ktorým sa zaviazala, keď si zabezpečovala prvý balík finančnej pomoci v objeme 110 miliárd EUR v máji 2010. Neistou aj naďalej zostáva ochota Európskej centrálnej banky, ktorá drží dlhopisy postihnutých krajín v objeme 219.5 miliárd EUR, podieľať sa na znižovaní gréckeho dlhového bremena. Legislatíva Eurozóny totiž nepovoľuje priame financovanie štátov zo strany ECB. Možným východiskom by však mohlo byť presúvanie zisku dosiahnutého z držby dlhopisov na krízou zasiahnuté štáty prostredníctvom tamojších národných bánk.

Martin Cesnak, analytik forex.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy