Francúzske banky využili lacné úvery ECB a požičali si 218,2 mld. eur

Paríž 14. februára (TASR) – Francúzske komerčné banky využili koncom decembra 2011 ponuku lacných trojročných úverov od Európskej centrálnej banky (ECB) a požičali si rekordných 218,2 miliardy eur. Informovala o tom dnes francúzska centrálna banka.
Na ilustráciu, v novembri 2011 si francúzsky bankový sektor požičal 166,6 miliardy eur. Decembrový objem úverov prekonal aj dovtedajší rekord 215,3 miliardy eur z decembra 2008, keď vrcholila svetová finančná kríza, ktorá tvrdo zasiahla banky v druhej najväčšej ekonomike eurozóny.
ECB v závere minulého roka napumpovala do finančného systému v eurozóne rekordných 489 miliárd eur, aby zabránila úverovej kríze, udržala tok financií v regióne a podporila tak ekonomiku bloku.
Okrem toho, pokles výnosov z dlhopisov tzv. okrajových štátov eurozóny naznačuje, že banky využívajú výhodné pôžičky aj na ich nákup.
Financie do francúzskych bánk pritiekli cez centrálnu banku v Paríži. Tá v decembri 2011 odčerpala 25 % z celkovej úverovej ponuky ECB.
Ďalšie štatistiky naznačili, že v januári tohto roka si aj španielske finančné ústavy požičali rekordnú sumu, presnejšie čísla však zatiaľ nie sú k dispozícii.
ECB poskytne bankám v menovej únii ďalšiu šancu získať výhodné úvery tento mesiac, 29. februára.

Súvisiace články

Aktuálne správy