Najhodnotnejšou spoločnosťou na svete sa stala Apple

Bratislava 14. februára (TASR) – Akcie začali nový obchodný týždeň rastom po tom, ako grécki predstavitelia vyslali jasný signál, že mienia zabojovať a chcú aj naďalej zostať členom eurozóny. V raňajších hodinách sa totiž tamojším poslancom podarilo uzákoniť požadované rozpočtové škrty, čím splnili ďalšiu z požiadaviek nedôverčivých záchrancov.
Nová pomoc v podobe 130-miliardového balíka (eur) je už takmer odklepnutá, čo potvrdzujú aj slová eurokomisára Rehna, ktorý vyhlásil, že verí Grécku v splnení podmienok na získanie druhého záchranného balíka od EÚ a MMF, a nemeckého ministra financií Schaubleho, ktorý je presvedčený, že Grécko bude zachránené tak či onak.
Počas pondelka prebehla v Taliansku ďalšia úspešná aukcia vládneho dlhu, ktorej prívlastok by mohol byť tá najlacnejšia od júna 2011. Celkovo sa totiž predali dlhopisy v sume 12 miliárd eur pri priemernom požadovanom výnose 2,23 %.
Hlavné európske akciové indexy zakončili hnané dobrými správami v pluse: FTSE 100 +0,91 %, CAC 40 +0,34 %, DAX +0,68 % a Euro Stoxx 600 +0,74 % na 263,17 bodu.
Počas pondelka sa stali dve udalosti, ktoré vzbudili všeobecný záujem. V prvom prípade ide o ľahkú ropu WTI, ktorej cena sa opäť vyšplhala nad úroveň 100 USD za barel ako dôsledok vyhlásenia spoločností ako Overseas Shipholding Group a Frontline, prevádzkujúcich supertankery na prepravu ropy, že už nebudú prevážať iránsku ropu. Toto rozhodnutie vyplynulo z opatrení EÚ, ktoré neumožňujú poisťovať lode obsluhujúce Irán.
V druhom prípade išlo o cenu akcií spoločnosti Apple. Tá prvýkrát prekonala hranicu 500 USD za akciu, čím sa s kapitalizáciou približne 465 miliárd USD a výrazným náskokom pred dvojkou Exxon Mobile stala najhodnotnejšou spoločnosťou na svete.
Hlavné akciové indexy v USA uzavreli obchodný deň v zelených číslach: Dow Jones +0,57 %, S&P 500 +0,68 % a Nasdaq +0,95 %.
TASR informoval analytik Capital Markets, o. c. p., a. s., Martin Cesnak.

Súvisiace články

Aktuálne správy