Schäuble na Euroskupine prisľúbil Portugalsku ďalšiu pomoc

Brusel 10. februára (TASR) – Na štvrtkovom (9.2.) večernom summite ministrov financií eurozóny (Euroskupina) sa zrodil nečakaný škandál, za ktorý môže zabudnutá nevypnutá kamera. Kameraman portugalskej stanice TVi24 bez predošlého zámeru nahral dôverný rozhovor medzi nemeckým šéfom financií a jeho portugalským kolegom, v rámci ktorého Wolfgang Schäuble prisľúbi Portugalsku možnosť dodatočnej úpravy programu pomoci tejto krajine.
Nemecký minister Schäuble sa týmto po prvýkrát preriekol o možnom druhom záchrannom balíku pre Portugalsko, uviedol dnes európsky internetový denník EUobserver. Oficiálne takýto názor v Euroskupine neexistuje.
K udalosti došlo hneď na začiatku zasadania, keď majú kameramani prístup do rokovacej sály, aby natočili príchod ministrov. Potom musia kamery vypnúť a opustiť miestnosť. Schäuble si pri rozhovore s portugalským ministrom Vitorom Gasparom nevšimol, že neďaleko nich je televízna kamera a kameraman až neskôr zistil, že natočil aj to, čo nemusel. Portugalský televízny štáb zvážil, že získané informácie sú príliš "horúce" na to, aby sa zaoberali porušením novinárskej etiky.
Schäuble bol zachytený, ako Gasparovi sľubuje, že po tom, ako sa podarí dokončiť druhý záchranný balík pre Grécko, nemecká strana podporí projekt zjemnenia prísnych podmienok sprevádzajúcich program pomoci pre Portugalsko vo výške 78 miliárd eur.
"Ak to bude potrebné, pripravíme úpravu tohto programu," povedal Schäuble portugalskému ministrovi. Predtým však zdôraznil, že je treba dokončiť veci okolo pomoci pre Grécko, uviedol EUobserver. Gaspari nato nemeckému ministrovi poďakoval, potom bolo vidno, ako mu Schäuble pokojne odpovedá "No problem".
Šéf portugalského rezortu financií v tomto dôvernom rozhovore uviedol, že jeho krajina už urobila podstatný pokrok, na čo Schäuble súhlasne zareagoval.
Portugalsko sa po Grécku a Írsku stalo v poradí treťou krajinou eurozóny, ktorá čerpá peniaze z fondov určených na záchranu národných ekonomík. Krajina po zavedení agresívnych reformných opatrení zameraných na škrty verejných výdavkov bojuje s recesiou. Predstavitelia niektorých hedžových fondov už začali šíriť špekulácie, že Portugalsko bude po Grécku druhou krajinou eurozóny, ktorá bude potrebovať ďalšiu pomoc pri reštrukturalizácii svojich hlbokých národných dlhov. Lídri eurozóny v tejto súvislosti viackrát zdôraznili, že situácia Grécka je v EÚ jedinečná a opatrenia prijímané pre Grécko nebudú uplatnené voči iným krajinám.

Súvisiace články

Aktuálne správy