Grécki odborári žiadajú zatykač na zástupcov Trojky

Odborový zväz gréckej polície žiada štátnu prokuratúru o vydanie zatykača na medzinárodných veriteľov, pretože - ako tvrdí - ohrozujú demokraciu v krajine.

Atény/Berlín 10. februára (TASR) – Odborový zväz gréckej polície žiada štátnu prokuratúru o vydanie zatykača na medzinárodných veriteľov, pretože – ako tvrdí – ohrozujú demokraciu v krajine.
Odborári údajne poslali list s touto požiadavkou, ktorý dnes zverejnila grécka tlač, aj predstaviteľom Európskej centrálnej banky (ECB), Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej únie (EÚ), tzv. Trojky.
"Ohrozujete demokraciu v Grécku a prežitie jeho ľudu," uvádza sa v liste.
Tisícky letákov s nápisom "Wanted" (hľadá sa) kolujú aj v uliciach gréckej metropoly a ponúkajú odmenu 1 euro za "dolapenie" predstaviteľov Trojky.
Nemecká televízna stanica ZDF dnes zase uverejnila výsledky najnovšieho prieskumu, podľa ktorého dve tretiny Nemcov pochybujú o tom, že Gréci to myslia vážne so znižovaním rozpočtových výdavkov.
Na otázku, či sa Gréci skutočne pokúsia zaviesť sľúbené reformy a úsporné opatrenia, iba 27 % opýtaných uviedlo, že tomu verí, zatiaľ čo 66 % respondentov o tom pochybuje.
Čo sa týka prípadného bankrotu Grécka, sú Nemci rozdelení na dva rovnako početné tábory. Kým 46 % opýtaných sa domnieva, že eurozóna by mala takúto možnosť akceptovať, rovnaký počet ľudí je presvedčených, že tomu musí zabrániť.
Väčšina, až 62 % respondentov si tiež myslí, že bankrot Grécka bude mať negatívny vplyv na nemeckú ekonomiku, a len 18 % verí, že to v konečnom dôsledku prinesie pozitívny efekt. Nemecko totiž ako najväčšia ekonomika eurozóny musí prispievať aj najväčšou sumou na záchranu Grécka.

Súvisiace články

Aktuálne správy