Chýbajúce miliardy pre pomoc Grécku nebudú na úkor štátov eurozóny

Brusel 10. februára (TASR) – Ministri financií eurozóny (euroskupina) odložili do stredy budúceho týždňa rozhodnutie, či Grécko dostane prisľúbený druhý balík finančnej pomoci, alebo mu bude hroziť štátny bankrot. Slovenský minister financií Ivan Mikloš po skončení štvrtkového zasadania euroskupiny uviedol, že do prisľúbenej sumy 130 miliárd eur ešte nejaké miliardy chýbajú, ale určite to nebude na úkor členských štátov eurozóny, ktoré sa rozhodli Grécku pomôcť.
Ivan Mikloš pripomenul, že momentálne platia dve hraničné kritériá, ktoré z hľadiska finančnej pomoci Grécku nemožno prekročiť. Tými je 130 miliárd eur od štátov eurozóny a okolo 120 percent dlhu HDP v roku 2020. Dlh Grécka v súčasnosti predstavuje zhruba 160 percent HDP. Dohodnutými odpismi dlhov súkromných veriteľov sa má grécke zadlženie znížiť na predpokladaných 120 percent HDP v roku 2020.
Šéf rezortu slovenských financií priznal, že do konečnej sumy 130 miliárd eur ešte nejaké miliardy chýbajú. Grécko však ráta s plnou sumou druhého programu pomoci. Niektoré zahraničné médiá v posledných dňoch uvádzali sumu 15 miliárd eur, slovenský minister však podotkol, že táto suma je nižšia.
„Bude niečo chýbať. A to treba riešiť, lebo my nemáme mandát na navýšenie súčasnej sumy,“ zhodnotil situáciu Mikloš. Dodal, že tak on, ako aj ministri ostatných krajín eurozóny sú viazaní rozhodnutím summitu EÚ z októbra minulého roku, na ktorom sa predsedovia vlád a hlavy štátov EÚ dohodli na konečnej sume 130 miliárd eur.
„Ministri ani teoreticky nemajú mandát, aby prekročili tento limit. A ja za seba môžem povedať, čo som už aj v minulosti tvrdil, že dáme 130 miliárd a nie viac,“ zhodnotil Mikloš súčasný stav vecí.
Na otázku, ako teda riešiť vzniknutú „dieru“ vo finančnom balíku, keď členské štáty už nemôžu navyšovať finančné zdroje a súkromný sektor sa v tomto smere neponáhľa, slovenský minister odpovedal, že existuje viacero možností, pričom v hre je aj intervencia Európskej centrálnej banky (ECB).
O týchto možnostiach bude euroskupina rokovať na budúcotýždňovom zasadaní v Bruseli, kde grécka strana má doručiť písomne potvrdené záväzky a súhlas parlamentu s podmienkami EÚ, MMF a medzinárodných veriteľov.

(spravodajca TASR Jaromír Novak) hol

Upozornenie: TASR vydá k materiálu zvukový a audiovizuálny záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy