Dôvera európskych investorov v ekonomiku za zvýšila

Frankfurt nad Mohanom 6. februára (TASR) - Dôvera európskych investorov v ekonomiku menovej únie vo februári vzrástla a dosiahla najvyššiu úroveň za sedem mesiacov.

Frankfurt nad Mohanom 6. februára (TASR) – Dôvera európskych investorov v ekonomiku menovej únie vo februári vzrástla a dosiahla najvyššiu úroveň za sedem mesiacov. Dôvodom bolo rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá koncom decembra 2011 poskytla bankám v eurozóne likviditu, čo zmiernilo obavy trhov z úverovej krízy.
Podľa najnovšieho prieskumu nemeckého inštitútu Sentix februárový index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 17-člennej menovej únii, stúpol na -11,1 bodu z -21,1 bodu v januári. Aj hodnota indexu očakávaní sa tento mesiac zvýšila na -6,3 bodu z januárových -23,5 bodu, zatiaľ čo ukazovateľ súčasných podmienok vzrástol na -15,8 bodu z -18,8 bodu v predchádzajúcom mesiaci.
Podľa Sentixu trojročné lacné úvery, ktoré koncom decembra poskytla ECB bankám v eurozóne, zohrali kľúčovú úlohu a zjavne zlepšili investorom náladu. Rast podnikateľskej dôvery v Nemecku, v najväčšej ekonomike eurozóny, ktorá sa v januári vyšplhala na päťmesačné maximum, a tiež pokles výnosov z talianskych a španielskych dlhopisov vyvolávajú nádej, že eurozóna sa vyhne recesii.
Na prieskume, ktorý sa uskutočnil v dňoch 2. až 4. februára sa zúčastnilo 956 investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy