Európski politici stále častejšie spomínajú bankrot Grécka

Atény 6. februára (TASR) – Európski lídri zvyšujú tlak na Grécko, aby prijalo podmienky stanovené medzinárodnými veriteľmi. Európski politici stále častejšie pripúšťajú bankrot Atén.
Dočasný premiér Lukas Papadimos sa predbežne dohodol s lídrami strán podporujúcich vládu na opatreniach, ktoré majú zvýšiť konkurencieschopnosť krajiny, a ďalších škrtoch. Ministri financií eurozóny dali Papadimosovi jasne najavo, že neprichádza do úvahy navýšenie druhého balíka finančnej pomoci, ktorý by mal mať hodnotu 130 miliárd eur.
Lídri strán sa v nedeľu (5. 2.) predbežne dohodli na znížení výdavkov v tomto roku približne o 3,3 miliardy eur, čo zodpovedá 1,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), a znížení platov aj nemzdových nákladov, ako i rekapitalizácii bánk bez ich zoštátnenia.
Definitívna zmluva, bez ktorej krajina nedostane druhý balík finančnej pomoci, však nie je stále na stole. Preto stranícki lídri pokračujú v rokovaniach dnes. Podľa hovorcu socialistickej strany musia strany dnes do 12.00 SEČ odpovedať MMF a EÚ, či prijímajú podmienky pomoci.
Podľa dnešného vydania nemeckého denníka Bild delegácia trojky (ECB, EK a MMF) vo svojej najnovšej správe o Grécku, ktorá ešte stále nie je dokončená, hovorí o "katastrofálnom stave". Atény podľa trojky ani zďaleka nesplnili svoje ciele v oblasti úspor. Ak chce Grécko dostať ďalšiu pomoc, musí súhlasiť s podmienkami trojky, ale okrem toho sa musí tiež dohodnúť so súkromnými investormi na odpise dlhu.
Bez ďalšieho záchranného balíka sa Grécko dostane do platobnej neschopnosti 20. marca, kedy musí splatiť dlhopisy v hodnote 14,5 miliardy eur.
O bankrote, ako už nie nepravdepodobnej možnosti, otvorene hovorí aj šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker. Ak Gréci nie sú ochotní zrealizovať nevyhnutné reformy, nemôžu podľa Junckera očakávať solidaritu "Ak zistíme, že v Grécku sa veci nepohli správnym smerom, nebude žiadny nový záchranný program, čo znamená, že v marci bude nasledovať vyhlásenie bankrotu," povedal Juncker cez víkend pre nemecký týždenník Der Spiegel. Predpokladá, že možnosť krachu by mala gréckych politikov presvedčiť o tom, aby pristúpili na požiadavky medzinárodných veriteľov, ak ešte majú pochybnosti.
Predovšetkým privatizačný program je výrazne pozadu oproti tomu, čo sľubovali Atény. "Grécko musí vedieť, že pri téme privatizácie neustúpime." Juncker dodal, že imidž Grécka výrazne poškodzuje korupcia, ktorá existuje na všetkých stupňoch administratívy.
Bavorský minister financií Markus Söder sa domnieva, že Gréci nie sú schopní dohodnúť sa na ďalších úsporných opatreniach. "Ja osobne si myslím, že dohoda nie je možná," povedal Söder dnes v rozhovore pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk. Priznal, že ďalšie rozsiahle úsporné opatrenia zrejme nie sú únosné. Preto je otázkou, či by nebol lepší "nový štart, niečo ako Grécko 2.0, ak by sa rozhodli vydať novou cestou, čo by mohlo nakoniec znamenať len vystúpenie z eurozóny".
Informovali o tom Reuters, AP, DPA, Bloomberg a Spiegel.

Súvisiace články

Aktuálne správy