UNLP v Košiciach bude mať nový urgentný pavilón

Nový pavilón postavia za vyše 26 mil. eur z európskych fondov a hotový by mal byť do dvoch rokov.

V areáli košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v pondelok položili základný kameň nového pavilónu urgentného traumatologického a internistického príjmu s operačnými sálami, laboratóriami a pristávacou plochou pre vrtuľník. Investícia v sume 26,5 mil. eur bude financovaná z Operačného programu Zdravotníctvo. Stavebné práce na novom pavilóne sa začnú ešte tento mesiac a ich ukončenie je naplánované na február 2014. Dodávateľom stavebných prác je spoločnosť PKB invest a Metrostav a.s.

„Univerzitná nemocnica reagovala pred dvoma rokmi na výzvu Ministerstva zdravotníctva SR v súvislosti s čerpaním prostriedkov z Operačného programu Zdravotníctvo na rekonštrukciu a modernizáciu všeobecných nemocníc a ministerstvo schválilo jej žiadosť o nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 26,5 milióna eur. Napriek tomu, že bola realizácia stavby pre zlé cenové kalkulácie ohrozená, podarilo sa nám napokon v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva nájsť prijateľnú alternatívu a o niekoľko dní sa začnú výkopové práce. Nový pavilón by mal byť postavaný v horizonte dvoch rokov a bude veľkým prínosom pre pacientov z celého regiónu,“ povedal riaditeľ nemocnice Tomáš Sieber.

Výsledný projekt počíta so šiestimi poschodiami, z ktorých bude jedno podzemné. V podzemnom poschodí nového pavilónu sa budú nachádzať šatne, strojovne vzduchotechniky, tepla, chladenia a pary, sklady, archív a technické miestnosti. Na prvom nadzemnom poschodí bude urgentný traumatologický príjem, röntgenové, sonografické a CT pracovisko, traumatologické ambulancie s troma expektačnými lôžkami, zákroková miestnosť a interné ambulancie s troma expektačnými lôžkami. Toto podlažie a suterén budú prepojené so susedným chirurgickým pavilónom.

Na druhom a treťom poschodí bude lôžková časť Kliniky úrazovej chirurgie so 100 lôžkami, z ktorých 10 bude vyčlenených pre jednotku intenzívnej starostlivosti. Štvrté poschodie je určené pre Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny so 14 lôžkami a na piatom sa bude nachádzať operačný trakt so štyrmi sálami. Nad ním budú strojovne vzduchotechniky a na streche moderná pristávacia plocha pre helikoptéry.

„Modernizácia našich zariadení je vždy dobrou správou pre pacientov aj pre zdravotníckych pracovníkov. Je to opäť krôčik k tomu, aby naši pacienti dostávali kvalitnejšiu a rýchlejšiu medicínsku pomoc a zdravotnícki pracovníci získali oveľa lepšie podmienky na profesionálny výkon,“ uviedol minister zdravotníctva Uhliarik. Ako dodal riaditeľ UNLP Sieber, výstavba nového pavilónu umožní vznik urgentného príjmu a operačných sál na úrovni 21. storočia a bude predstavovať výrazný kvalitatívny posun v poskytovaní urgentnej starostlivosti a úrazovej chirurgie.

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice má v súčasnosti 1 356 lôžok a 3 677 zamestnancov. Je druhou najväčšou slovenskou nemocnicou a poskytuje zdravotnú starostlivosť nielen pre pacientov z Košického kraja, ale v špecifických odboroch pre celý východoslovenský región.

Súvisiace články

Aktuálne správy