Grécko: Vládne strany musia dať veriteľom odpoveď do pondelkového poludnia

Atény 5. februára (TASR) – Lídri gréckych strán v koaličnej vláde dnes oznámili, že nedokázali dosiahnuť zhodu ohľadne zmluvy o novom záchrannom balíku vo výške 130 miliárd eur, ktorý má Grécku poskytnúť Medzinárodný menový fond (MMF) a Európska únia. Bez tejto pôžičky hrozí Grécku koncom marca bankrot.
Rozhovory straníckych lídrov o zmluve budú pokračovať v pondelok.
Grécky premiér Lukas Papadimos mal päťhodinové stretnutie s lídrami troch strán vo svojej koaličnej vláde – so socialistickou stranou PASOK, s konzervatívnou stranou Nová demokracia a s pravicovým Ľudovým pravoslávnym hnutím (LAOS). Premiér sa snažil získať ich podporu pre dodatočné reformy, ktoré žiadajú medzinárodní veritelia.
„Žiadajú od nás ďalšie úsporné opatrenia, ktoré krajina nemôže zvládnuť. Bojujem všetkými prostriedkami, aby som tomu zabránil,“ uviedol líder koaličnej konzervatívnej strany Nová demokracia, Antonis Samaras, keď odchádzal zo zasadnutia. V dodatočnými úspornými opatreniami nesúhlasí – podľa jeho názoru veritelia žiadajú kroky, ktoré ešte viac prehĺbia grécku recesiu.
Krajiny eurozóny a MMF vyvíjajú na zadlžené Grécko tlak, aby zaviedlo prísnejšie úsporné opatrenia, až potom mu schvália zmluvu na nový 130-miliardový záchranný balík.
Lídri troch koaličných strán musia reagovať na návrh medzinárodných veriteľov, ktorý sa týka zmluvy na novú pôžičku, do pondelkového poludnia (do 11.00 h SEČ). Informoval o tom dnes hovorca socialistickej strany PASOK.
„Politickí lídri by mali dať Európskej únii odpoveď zajtra po poludní,“ povedal hovorca novinárom.
Potom budú na stretnutí s gréckym premiérom Lukasom Papadimosom diskutovať o pláne „trojky“ medzinárodných veriteľov, ktorú tvorí Európska komisa, MMF a Európska centrálna banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy