Politici by mali svoju energiu sústrediť najmä na podporu ekonomiky

Mníchov 4. februára (TASR) – Európski politici by mali svoju energiu investovať skôr do krokov na podporu ekonomického rastu než do ďalších plánov na posilnenie rozpočtovej disciplíny. Povedal to v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Süddeutsche Zeitung taliansky premiér Mario Monti, ktorý zároveň vyhlásil, že Taliansko je napriek súčasným otrasom na trhoch "bezpečným miestom".
Podľa Montiho by "na nekontrolovaný bankrot Grécka doplatili všetci", no verí, že sa tomu podarí vyhnúť. "Napriek tejto situácii som presvedčený, že Taliansko je v súčasnosti bezpečným miestom."
Montiho vláda sa usiluje opätovne získať pre Taliansko dôveru investorov. Udržanie sa krajiny nad vodou je pre Európu zvlášť dôležité, keďže Taliansko je príliš veľké na to, aby ho ostatné štáty eurozóny dokázali zachrániť, ak by sa dostalo do väčšej krízy. Reformy talianskej vlády zahŕňajú okrem iného rozsiahle úsporné opatrenia, no Monti podobne ako ďalší európski lídri kritizoval prílišnú orientáciu na znižovanie deficitu. "Rozpočtové pravidlá prenikli už do každej bunky európskeho tela," povedal Monti pre nemecký denník. "Politici by však mali svoju energiu využiť najmä na posilnenie hospodárskeho rastu," dodal taliansky premiér.
Rovnako sa vyjadril prezident Svetovej banky (SB) Robert Zoellick, ako aj nový predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Obaja na výročnej bezpečnostnej konferencii, ktorá sa začala v piatok (3. 2.) v Mníchove, kritizovali prehnané sústredenie sa Európy na úsporné kroky a naopak slabú podporu ekonomického rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy