Realizácia terminálu v Žiline sa začne vo februári (2)

Bratislava 27. januára (TASR) – Projekt terminálu intermodálnej prepravy v Žiline sa začne realizovať vo februári tohto roka. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) spolu s konzorciom firiem pod názvom Združenie TIP Žilina 2011 totiž podpísali za účasti ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) zmluvu na doprojektovanie a výstavbu terminálu. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu Operačného programu Doprava z ministerstva dopravy Alena Vaškaninová Buchláková.
Projekt terminálu, ktorý bude slúžiť na podporu kombinovanej dopravy po železnici a ceste, je spolufinancovaný z eurofondov. Združenie TIP Žilina 2011, ktoré tvorí vedúci člen OHL ŽS a spoločnosti Sudop Brno a Construction Consulting & Services, stavbu vybuduje za 18 miliónov eur.
"Predpokladaná hodnota zákazky bola vyše 38 miliónov eur. Úspora vo verejnom obstarávaní teda predstavuje 47 %," vyčíslila Vaškaninová Buchláková. Stavebníci začnú s realizáciou projektu 1. februára tohto roka a dokončený by mal byť 2. januára 2015. V rámci tejto lehoty je zhotoviteľ povinný vypracovať dokumentáciu pre stavebné povolenie pre terminál a následne ho vystavať.
Podľa ministra Figeľa je intermodálna preprava trendom 21. storočia. Jej prínosom je odľahčenie ciest a podpora železničnej dopravy. "Na výmenu tovarov medzi výrobcami, obchodníkmi a spotrebiteľmi slúžia práve takéto terminály, ktorú budú postupne pribúdať. V tomto programovom období plánujeme okrem žilinského terminálu postaviť ešte terminály v Bratislave, Košiciach a Leopoldove," dodal Figeľ.
Princíp intermodálnej prepravy spočíva v tom, že sa napríklad jeden kontajner preváža po ceste, ale aj po železnici či vode. Tovar sa tak naloží u odosielateľa do kontajnera a po ceste sa dopraví do terminálu. Tu sa preloží na železnicu alebo loď a následne sa zase dopraví do ďalšieho terminálu v blízkosti miesta vykládky. Tam sa opäť preloží na kamión a dovezie sa až do cieľa.

UPOZORNENIE:
Správa je aktualizovaná v nadpise, 1. a 3. odseku.

Súvisiace články

Aktuálne správy