Monti vyzval EÚ, aby vyjadrila uznanie Taliansku za boj s krízou

Berlín 11. januára (TASR) – Európska únia (EÚ) musí uznať, že Taliansko sa snaží bojovať s dlhovou krízou. V opačnom prípade riskuje, že tretia najväčšia ekonomika eurozóny padne do rúk populistických odporcov európskej integrácie. Uviedol v rozhovore pre nemecký denník Die Welt premiér dočasnej úradníckej vlády Mario Monti.
Pripomenul, že hoci Taliansko prináša obete, zo strany EÚ nevidí žiadne ústupky, napríklad vo forme nižších úrokových sadzieb.
„Nemôžem mať úspech s mojou politikou úspor, ak sa nezmení politika EÚ. Ak sa nezmení, tak Taliansko, ktoré bolo vždy proeurópskou krajinou, môže padnúť do rúk populistov,“ vyhlásil.
Taliansko sa vlani v lete ocitlo v centre dlhovej krízy, keď sa výnosy z jeho dlhopisov začali šplhať na úroveň, pri ktorej museli Grécko, Írsko a Portugalsko požiadať o záchranný úver EÚ a Medzinárodný menový fond (MMF).
Taliansku hrozí tento rok recesia, čo vláde v Ríme ešte viac skomplikuje jej snahu o konsolidáciu verejných financií. Montiho kabinet pracuje na návrhu opatrení, ktoré majú zlepšiť slabú konkurencieschopnosť talianskej ekonomiky.
Monti, ktorý sa má dnes stretnúť v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, sa snaží dosiahnuť jednotnú reakciu krajín eurozóny na krízu a koordinovanú snahu o oživenie hospodárskeho rastu menovej únie.
Obavy z prehĺbenia dlhových problémov Talianska viedli Merkelovú aj francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, aby sa častejšie stretávali s Montim. Minulý týždeň bol preto taliansky premiér v Paríži, dnes navštívi Berlín a 20. januára sa lídri troch najväčších ekonomík eurozóny stretnú v Taliansku pred plánovanou schôdzou ministrov financií EÚ, ktorá sa uskutoční 23. januára, a summitom únie 30. januára.
Podľa Montiho je síce spolupráca Nemecka a Francúzska dôležitá pre ďalší vývoj EÚ, ale dva štáty v 27-člennej EÚ nemôžu rozhodovať o všetkom.
Monti označil porušenie maastrichtských kritérií o výške rozpočtového deficitu vo Francúzsku a Nemecku krátko po zavedení spoločnej meny za „najhoršiu chybu EÚ v uplynulých desiatich rokoch“. Dodal tiež, že spoločné dlhopisy eurozóny nebudú hlavným bodom jeho rokovaní s Merkelovou.

Súvisiace články

Aktuálne správy