Novoročné straty svedčia o realizácii ziskov

Bratislava 5. januára (TASR) – Vývoj európskych akciových trhov počas prvej stredy tohto roka výrazne ovplyvnili správy zo španielskej tlače, keď noviny Expansion reportovali, že španielska vláda uvažuje nad možnosťou požiadania pôžičiek od EÚ a MMF. Podľa nepotvrdenej správy, ktorá prišla od nemenovaného zdroja, by mali Španieli požiadať o finančnú pomoc za účelom financovania reštrukturalizácie ich národnej banky.
Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker sa na margo nového roku vyjadril, že ten bude rozhodujúcim pre euro a spečatí aj osud kolísky dlhových problémov eurozóny. Grécko by podľa neho však mohlo prežiť bez nutnosti opustenia menového bloku, treba len doladiť podrobnosti týkajúce sa poskytnutia druhého záchranného balíka pre krajinu.
Decembrový odhad inflácie v eurozóne priniesol spomalenie tempa rastu cien na 2,8 % z novembrovej úrovne 3,0 % a naplnili sa tak očakávania analytikov. Otvára sa tak priestor pre ECB k ďalšiemu zníženiu nákladov na pôžičky s cieľom podporiť ekonomiku. Nie všetko ale vnímali investori pozitívne a väčšina z nich sa priklonila k realizácii ziskov kumulovaných počas prvých dvoch seansách tohto roka. Európske akciové indexy tak majú za sebou prvý obchodný deň v stratách počas tohto "zlomového" roku: EuroStoxx 600 -0,57 %, FTSE 100 -0,55 %, CAC 40 -1,59 %m DAX -0,89 %.
V USA zverejnili vývoj továrenských objednávok, ktoré vzrástli najviac za 4 mesiace, keďže v novembri dokázali vzrásť o +1,8 % po revidovanom poklese -0,2 % z októbra. Pozitívny vývoj objednávok tovární tak poukazuje na zisky vo výrobe, čo by malo podporiť ekonomiku v raste. Americké akciové benchmarky deň ukončili neutrálne: Dow Jones +0,17 %, S&P 500 +0,02 % a Nasdaq -0,01 %.
Za porazeného dňa možno označiť maďarský forint, ktorý sa voči euru ocitol na svojom historickom minime a uzavrel na úrovni 320,42 EUR/HUF. Biedny stav platidla našich južných susedov zapríčinili obavy, že krajina nebude schopná zaistiť finančnú pomoc od MMF a EÚ z dôvodu politiky vlády, ktorá je viac než kontroverzná.
TASR informoval Zoltán Csiba, analytik Capital Markets o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy