Ľ. Kaník predstavil v Prahe dôchodkovú reformu na Slovensku

Praha 19. júna (TASR) – Konštrukciu a ciele dôchodkovej reformy na Slovensku predstavil dnes v Prahe minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník.

„Je to národný ekonomický záujem,“ zdôraznil na margo reformy minister na seminári Inštitútu ekonomických štúdií Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej. Reforma dôchodkového systému na Slovensku bola podľa jeho slov nevyhnutnosťou. V opačnom prípade by neskôr došlo ku kolapsu priebežného vyplácania dôchodkov a straty Sociálnej poisťovne by neúmerne zaťažili štátny rozpočet. „Dúfame a veríme, že potom budeme môcť povedať, že staroba nerovná sa chudoba,“ vyzdvihol Ľ. Kaník hlavný cieľ reformy – zvýšenie reálnych príjmov dôchodcov.

Pred nutnosťou reformovať dôchodkové systémy stojí celá Európa a výnimkou nie je ani Česko. Ľ. Kaník ale nechce porovnávať, o koľko je reforma dôchodkového systému v SR pred ČR. „Nie sú to preteky, kto pred kým,“ povedal dnes pre TASR.

Minister si nie je istý ani v tom, či by sa mala ČR vydať slovenskou cestou a vytvoriť reformu založenú na troch pilieroch: okrem priebežného princípu zaviesť sporenie na osobných účtoch a nepovinné formy dôchodkového zabezpečenia. Podobne ako v daňovej oblasti, v Európe nie je jednotný model ani v oblasti reformy dôchodkových systémov. Ako minister zdôraznil, podľa vlády je to aj dobre, pretože „čas ukáže, ktorý systém je pre dôchodcov najvýhodnejší“.

Medzi účastníkmi dnešného seminára boli aj český minister práce a sociálnych vecí Zdeněk Škromach, minister financií Bohuslav Sobotka a guvernér Českej národnej banky Zdeněk T…ma. S oboma českými ministrami sa Ľ. Kaník stretol neformálne na pracovnom obede.

Súvisiace články

Aktuálne správy