Trichet by mal byť lepším prezidentom ECB, než je Wim Duisenberg

Paríž/Londýn 19. júna (TASR) – Napriek tomu, že pozícia prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) je slabšia než prezidenta amerického Fed, ktorého názor je aj v mnohých zásadných otázkach rozhodujúci, v tejto významnej bankovej inštitúcii západnej Európy sa môže príchodom nového šéfa zmeniť veľmi veľa. Podľa anglického denníka Financial Times niet pochybností o tom, že Jean-Claude Trichet bude oveľa vplyvnejším šéfom ECB než Duisenberg, o ktorom niektorí hovorili, že bol veľmi jednoduchý. Trichet je podstatne silnejšou osobnosťou.

V nasledujúcom období by sa v činnosti ECB navonok mali zmeniť dve základné záležitosti – komunikácia a stratégia. Duisenberg často vyvolal dojem, že nie je celkom v obraze a že rozhodnutia, ktoré sa prijali, boli výsledkom iných, nie jeho. Druhou oblasťou, v ktorej by mohli nastať zmeny, je stratégia monetárnej politiky. Počas Duisenbergovho prezidentstva dochádzalo k úpadku stratégie ECB – a tento proces pokračuje. Čoraz menej sa v jej činnosti uplatňujú dobré praktiky centrálneho bankovníctva. ECB chýba jasný jazyk, v ktorom by formulovala svoje ciele a cesty, ako ich chce dosiahnuť.

Začiatok nového funkčného obdobia prezidenta ECB je príležitosťou na to, aby sa stanovila jej nová stratégia a ako ju čo najlepšie uviesť do života. Trichet bude môcť túto úlohu splniť, lebo súčasná stratégia ECB nie je jeho dielom.

Súvisiace články

Aktuálne správy