Grécko „vyplácalo“ dôchodky vyše 100.000 mŕtvym dôchodcom

Vyše 100.000 gréckych dôchodcov "poberalo" dôchodky aj po svojej smrti. Zistil to grécky Úrad sociálneho poistenia (IKA).

Atény 12. októbra (TASR) – Vyše 100.000 gréckych dôchodcov „poberalo“ dôchodky aj po svojej smrti. Zistil to grécky Úrad sociálneho poistenia (IKA). Ten nariadil, aby sa poberatelia dôchodkov do konca septembra opätovne nahlásili. Výsledkom bolo, že do 6. októbra sa prihlásilo 898.643 dôchodcov, ale ďalších 109.421 nie. To podľa úradu pravdepodobne znamená, že oprávnení poberatelia dôchodkov sú už po smrti a ich peniaze nelegálne poberajú ich rodinní príslušníci.
Podľa manažéra IKA Rovertosa Spiropulosa úrad všetkým, ktorí sa do registra neprihlásili, vyplácanie platieb zastaví. Tí, ktorí sú legálnymi poberateľmi a iba sa neprihlásili, môžu prísť do ktorejkoľvek pobočky IKA a nahlásiť sa dodatočne. Dôchodok im potom úrad bude vyplácať ďalej.
IKA zároveň začne vyšetrovať prípady nenahlásených dôchodcov. „Ak sa preukáže nelegálne poberanie dôchodkov, začneme trestné stíhanie a budeme požadovať, aby vinníci či ich dediči do 10 rokov celú sumu vrátili,“ dodal Spiropulos. Ak by sa ukázalo, že počet ľudí, ktorí nelegálne poberali dôchodky, je totožný s počtom tých, ktorí sa úradu opätovne nenahlásili, znamená to, že IKA prichádza ročne o 1,5 miliardy eur.
Preverovanie poberania dôchodkov „mŕtvymi dušami“ bude podľa všetkého pokračovať. V rámci úsporných opatrení, na ktorých sa Grécko dohodlo s veriteľmi z EÚ, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), známymi ako „Trojka“, musí totiž ministerstvo zamestnanosti ušetriť asi 6,5 miliardy eur. Z nich 3,5 miliardy eur plánuje ušetriť cez škrty na dôchodkoch, sociálnych príspevkoch, príspevkoch na zdravotníctvo a na liekoch.
Zástupcovia Trojky dúfajú, že výsledok preverovania dôchodcov nebude rovnaký ako v prípade veku štátnych úradníkov. Keďže grécka vláda plánuje úradníkov pred dôchodkom presunúť do „zálohy,“ robil sa prieskum, koľko štátnych úradníkov možno do tejto skupiny zaradiť. Trojka s prekvapením zistila, že vyše 80.000 štátnych úradníkov v Grécku má viac než 60 rokov. Ich prekvapenie však bolo ešte väčšie, keď až 6000 úradníkov uviedlo, že má viac než 90 či dokonca vyše 100 rokov.
Informoval o tom informačný portál GRReporter.

Súvisiace články

Aktuálne správy