Nemocnice dlžili SP ku koncu septembra 31 mil. eur

Celkový objem pohľadávok Sociálnej poisťovne (SP) voči zdravotníckym zariadeniam dosiahol ku koncu septembra tohto roku 31,358 mil. eur. Oproti predchádzajúcemu mesiacu to predstavuje nárast o 3,603 mil. eur. V porovnaní so stavom ku koncu minulého roku sa pohľadávky zvýšili o 72,94 %. „Z aktuálneho stavu vyplýva opätovný trend v neplnení odvodových povinností, a to aj u zariadení, ktoré do decembra 2009 odvodové povinnosti plnili,“ informuje ďalej poisťovňa.

Pohľadávky voči zariadeniam v pôsobnosti rezortu zdravotníctva sa podľa zverejnených údajov vyšplhali ku koncu septembra roku 2010 na 19,511 mil. eur. To predstavuje 62,2 % z celkového objemu pohľadávok. V porovnaní so stavom pohľadávok k 31. augustu aktuálneho roka pohľadávky voči týmto nemocniciam stúpli o 3,090 mil. eur.

Voči transformovaným zariadeniam zaznamenala poisťovňa ku koncu septembra tohto roka pohľadávky 11,848 mil. eur, čo z celkového objemu predstavuje 37,8 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom pohľadávky voči týmto nemocniciam vzrástli o 512,8 tis. eur.

Nárast pohľadávok z titulu neplatenia mesačných odvodov eviduje v súčasnosti poisťovňa pri deviatich transformovaných zdravotníckych zariadeniach, a to Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici, Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši, Dolnooravskej nemocnici s poliklinikou MUDr. L. N. Jégého Dolný Kubín, Kysuckej nemocnici s poliklinikou Čadca, Nemocnici s poliklinikou Myjava, Nemocnici s poliklinikou Ilava, n.o., Všeobecnej nemocnici s poliklinikou, n.o., Veľký Krtíš a Nemocnici s poliklinikou Skalica.

Súvisiace články

Aktuálne správy