Americký HDP vzrástol v treťom štvrťroku o 3,5 %

Podľa prvých odhadov ministerstva obchodu USA hrubý domáci produkt (HDP) za tretí štvrťrok vzrástol na medziročnej báze o 3,5 %, čo predstavuje najrýchlejšie tempo rastu od tretieho štvrťroku 2007.

Ekonomika Spojených štátov amerických (USA) rástla v treťom štvrťroku po prvýkrát v tomto roku v dôsledku rastu spotrebiteľských výdavkov a investícií do výstavby rodinných domov, čo neoficiálne ukončilo najhoršiu recesiu za posledných 70 rokov. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnilo ministerstvo obchodu krajiny. Podľa prvých odhadov ministerstva hrubý domáci produkt (HDP) za tretí štvrťrok vrástol na medziročnej báze o 3,5 %, čo predstavuje najrýchlejšie tempo rastu od tretieho štvrťroku 2007. V druhom štvrťroku HDP krajiny pokleslo o 0,7 %. Trhové očakávania boli na úrovni 3,3 %. Ekonomika USA naposledy rástla v druhom štvrťroku 2008.

Zotaveniu hospodárstva USA pomohli predovšetkým vyššie spotrebiteľský výdavky, export a investície v oblasti stavebníctva. Spotrebiteľské výdavky, ktoré tvoria viac ako dve tretiny ekonomickej aktivity USA, vzrástli v treťom kvartáli o 3,4 %, najrýchlejším tempom od prvého štvrťroku 2007. V predchádzajúcom kvartáli poklesli výdavky spotrebiteľov o 0,9 %. Investície v oblasti sektora obytných nehnuteľností, ktoré boli hlavnou príčinou recesie, vzrástli v treťom štvrťroku o 23,4 % po tom, čo v období od apríla do júna poklesli o 23,3 %. Za týmto nárastom spotrebiteľských výdavkov a investícií boli pravdepodobne vládne podporné opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy