Aj Ryanair ponúka záchranné cestovné pre klientov SkyEurope

Letecká spoločnosť Ryanair od 1. septembra, uvádza na trh "záchranné cestovné" vo výške 25 eur (jednosmerne vrátane poplatkov a daní) pre cestujúcich SkyEurope, ktorí uviazli v zahraničí alebo ich cestovné plány boli narušené včerajším bankrotom leteckej spoločnosti.

Správa DOPRAVA: Wizz Air ponúka presmerovanie letov pre pasažierov SkyEurope rozšírená o infomácie spoločnosti Ryanair

BRATISLAVA 1. septembra (SITA) – Letecká spoločnosť Ryanair, podobne ako aj ďalšie letecké spoločnosti, od 1. septembra uvádza na trh „záchranné cestovné“ vo výške 25 eur (jednosmerne vrátane poplatkov a daní) pre cestujúcich SkyEurope, ktorí uviazli v zahraničí alebo ich cestovné plány boli narušené včerajším bankrotom leteckej spoločnosti. Poplatok sa vzťahuje na bratislavské lety z/do Alicante, Barcelony (Gerona), Bruselu (Charleroi), Ríma (Ciampino), Liverpoolu a Londýna (Stansted). Agentúru SITA o tom informoval marketingový manažér spoločnosti Henrike Schmidt.

Letenky za „záchranné cestovné“ je možné si rezervovať cez www.ryanair.com/member/SkyEuroperescuefare.html do 15. septembra na cesty maximálne do 17. decembra a ponuka sa vzťahuje iba na cestujúcich SkyEurope. Pasažieri musia potvrdiť ich rezervačné číslo od spoločnosti SkyEurope a priniesť toto potvrdenie na verifikáciu pred odletom na letisko. Pasažieri, ktorí nebudú mať potvrdenie o ich rezervačnom čísle od SkyEurope, nebudú akceptovaní.

„Zlyhanie SkyEurope poukazuje na riziko lietania s leteckou spoločnosťou, ktorá nie je finančne stabilná. Ryanair pomôže uviaznutým cestujúcim vrátiť sa domov a

zaistí, že tí, ktorí majú konkrétne letové plány do 17. decembra budú môcť svoje cesty vykonať,“ uviedol zástupca Ryanairu Stephen McNamara.

Ryanair je letecká spoločnosť na svete so 34 základňami a viac ako s 900 nízkonákladovými linkami v 26 krajinách spájajúc 151 destinácií. Do konca septembra 2009, Ryanair bude operovať flotilu s 202 novými lietadlami typu Boeing 737-800 s potvrdenou objednávkou na ďalších 110 lietadiel. Tieto lietadlá budú doručené v priebehu nasledujúcich 2.5 rokov. V súčasnosti Ryanair zamestnáva viac ako 7000 ľudí a očakáva, že prevezie okolo 67 miliónov pasažierov v súčasnom fiskálnom roku.

Wizz Air, najväčšia nízkonákladová letecká spoločnosť v strednej a východnej Európe, v utorok oznámila, že ponúkne pasažierom, ktorých sa dotkol krach SkyEurope, presmerovanie ich letov. Tí, ktorí si zarezervovali letenky skrachovanej spoločnosti, budú mať možnosť využiť služby Wizz Air z Budapešti. Ide pritom o lety z Bratislavy do Barcelony, Burgasu, Kodane, Ríma, Londyna a Paríža. „Krach SkyEurope nie je rozhodne nič neočakávané. Táto udalosť podčiarkuje kritický význam silnej kontroly nákladov a silnej platobnej schopnosti, zvlášť v dobe finančnej krízy. Wizz Air má skúsenosť so záchranou pasažierov, ktorí boli zasiahnutí skrachovanými prepravcami a sme tu znova, aby sme obnovili dôveru zákazníkov v nízkonákladové lietanie,“ povedal John Stephenson, výkonný viceprezident Wizz Air.

Špeciálny záchranný balíček v hodnote 30 eur vrátane poplatkov na jednosmerný let ponúka spoločnosť pasažierom, ktorí vlastnia platnú letenku na zrušené lety SkyEurope s dátumom odletu medzi 1. septembrom 2009 a 26. marcom 2010. Aby mohli túto špeciálnu ponuku využiť, mali by navštíviť webovú stránku wizzair.com alebo zavolať na call centrum spoločnosti Wizz Air. Rezervácia náhradného letu závisí od počtu voľných miest v danom lietadle a musí byť uskutočnená najneskôr do 15. septembra 2009. Ďalšie podmienky sú k dispozícii na stránke internetovej stránke spoločnosti alebo prostredníctvom call centra. Wizz Air ponúka rovnaký záchranný balíček pre pasažierov SkyEurope cestujúcich z Prahy, ktorí boli krachom spoločnosti takisto poškodení.

Nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air prišla na slovenský letecký trh v júli. Ako vtedy informoval výkonný viceprezident spoločnosti John Stephenson, 20. septembra plánujú otvoriť prvú pravidelnú linku medzi Bratislavou a Rímom s letmi štyrikrát týždenne. Wizz Air, ktorý je považovaný za najväčšieho nízkonákladového leteckého dopravcu v strednej a východnej Európe, sa netají ambíciami nahradiť na Slovensku konkurenčnú SkyEurope Airlines.

Wizz Air prepravil v ostatných 12 mesiacoch viac ako sedem miliónov pasažierov. Letový park v súčasnosti pozostáva z 26 lietadiel typu Airbus A320, ktoré lietajú z 11 základní v Poľsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, na Ukrajine a v Českej republike.

Súvisiace články

Aktuálne správy