INEKO: Prepočítavanie dôchodkov u starodôchodcov vyzdvihlo najviac odborníkov

Bratislava 7. marca (TASR) – Opatrením s najväčším prínosom v 1. polroku 2006 bolo podľa odborníkov prepočítanie a následné zvýšenie dôchodkov tzv. starodôchodcov, ktorých sa negatívne dotkla maximálna výmera dôchodku v rokoch 1988 až 2003 pred spustením dôchodkovej reformy. "Opatrením sa zmiernili rozdiely vo výške vyplácaných dôchodkov medzi staro- a novodôchodcami, čo bolo hodnotené väčšinou respondentov ako správny krok," vyplýva z realizovaného projektu Hodnotenie hospodárskych a sociálnych opatrení (HESO), ktoré zastrešuje Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

Šéf Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Martin Krekáč povedal:"rozdiely medzi tzv. starodôchodcami a novými dôchodcami boli nespravodlivé. Tento problém sa mal riešiť ešte pred spustením samotnej dôchodkovej reformy, a nie až dodatočne."

V poradí kladne hodnotených bolo opatrenie NBS o zvýšení kľúčových úrokových sadzieb, a to dvakrát za sebou o 0,5 bodu s platnosťou od 1. marca a od 31. mája išlo podľa komisie o správnu reakciu na ekonomický vývoj s cieľom znížiť rast inflácie, ktorá sa vtedy zdala problematickou. Bolo tiež dodržané Maastrichtské konvergenčné kritérium cenovej stability pre prijatie eura.

Ekonomický komentátor Robert Žitňanský rozhodnutie NBS v súvislosti so záväzkom prijať euro označil za pochopiteľné, "keďže však infláciu výnimočne netlačili vládne výdavky, je na debatu, či je najoptimálnejšie obmedzovať ekonomickú expanziu len kvôli splneniu arbitrárne určených kritérií na vstup do eurozóny." Ladislav Balko z Právnickej fakulty UK dodal: "Možno zdvihnutie sadzby o 1 percentuálny bod by bolo infláciu pribrzdilo razantnejšie. Je otázne, či zásah NBS použitím menového nástroja je efektívny a nemal by byť kombinovaný aj s inými politikami štátu. Je tu otázka, čo by bolo výraznejšie zdvihnutie sadzieb urobilo s kurzom koruny."

Do rebríčka opatrení sa dostala aj deregulácia cien za zdravotné výkony medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami a cien nájmu nebytových priestorov v zdravotníckych zariadeniach. Bolo vnímané ako dobré a v prospech vytvárania trhových podmienok v sektore. "Ide o krok na ceste hľadania reálnych cien poskytovaných zdravotníckych výkonov," povedal riaditeľ ekonomického inštitútu INESS Richard Ďurana.

Za negatívne opatrenie výrazná väčšina odborníkov, združených v projekte HESO, vnímala krok prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý odmietol vymenovať Vladimíra Tvarošku za viceguvernéra NBS. Označila ho za politicky motivovaný, nerešpektujúci kvalifikáciu a kredit kandidáta u odborníkov. Milan Velecký zo SRo si myslí, že "prezident prekročil svoje právomoci. Vláda aj na základe výhrady prezidenta doložila, že parlamentom schválený kandidát spĺňa zákonné podmienky."

Prevažná časť odborníkov kritizovala nezvládnutú administratívnu stránku ročného zúčtovania zdravotných odvodov, ktorá komplikovala situáciu zamestnancom aj zamestnávateľom.

UPOZORNENIE:

Grafická služba Ekonomickej redakcie TASR vydáva k správe grafy.

Súvisiace články

Aktuálne správy