Vláda SR dnes zmluvne spečatila predaj 49 % akcií SSE francúzskemu kolosu EdF

Bratislava 25. júna (TASR) – Zástupcovia slovenskej vlády dnes zmluvne spečatili s predstaviteľmi francúzskej Electricité de France (EdF) ich vstup do a. s. Stredoslovenská energetika (SSE) Žilina.

Stalo sa tak na základe podpisov zmluvy o kúpe a predaji 49 % akcií SSE v prospech EdF za 158 miliónov EUR (7,023 miliardy Sk). Podpísanie dokumentov zrealizovali za slovenskú stranu minister hospodárstva Ľubomír Harach a dvaja zástupcovia Fondu národného majetku (FNM) SR. Za EdF zmluvu podpísal riaditeľ EdF pre strednú a východnú Európu Paul Amoravain. Vláda SR vydala rozhodnutie o privatizácii 49 % akcií SSE 22. mája. Podľa transakčných dokumentov by mal francúzsky investor zložiť do piatich dní od podpísania zmluvy 25 % kúpnej ceny na viazaný účet v dohodnutej banke, ktorou je ING Bank. Vláda bude môcť disponovať všetkými prostriedkami za SSE po posúdení transakcie Protimonopolným úradom SR až v deň closingu (uzavretia) transakcie, ktorý ministerka privatizácie Mária Machová očakávala pri rozhodnutí vlády zhruba do troch mesiacov (do konca augusta). Francúzsky investor bude mať po prevode akcií možnosť kontrolovať predstavenstvo SSE a tiež mať svojho zástupcu v dozornej rade. Štátu zostane po transakcii 51 % akcií SSE.

EdF je európskym gigantom v oblasti výroby (dominuje produkcia elektriny z jadrových elektrární) a distribúcie elektriny. Akcie podniku, ktorý vlani dosiahol zisk 841 miliónov EUR pri obrate 40,7 miliardy EUR, vlastní francúzsky štát.

SSE je na Slovensku z hľadiska hospodárskych ukazovateľov druhou najlukratívnejšou distribučkou, ktorej výhoda spočíva v disponovaní strategického prepojenia medzi juhom a severom Slovenska. SSE prevádzkuje elektrické siete v dĺžke 31 400 km a na území 18 800 km2 dodáva elektrinu pre 686 175 zákazníkov (4 702 veľkoodberateľov a 681 473 maloodberateľov). Akcie SSE, ktorý dosiahol vlani ešte ako štátny podnik pred odčlenením teplární zisk 1,574 miliardy Sk (35,4 milióna EUR) pri výnosoch 18,1 miliardy Sk (407,2 milióna EUR), v súčasnosti vlastní FNM SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy