Rast nákladov na prácu v eurozóne sa v 4. štvrťroku zrýchlil

Tempo rastu nákladov na prácu v eurozóne sa v 4. štvrťroku zrýchlilo. Prispelo k tomu zvýšenie miezd aj nemzdových nákladov. Oznámil to dnes európsky štatistický úrad Eurostat.
Konkrétne, hodinové pracovné náklady v regióne, ktorý zaviedol euro, sa za tri mesiace do konca decembra 2016 zvýšili medziročne o 1,6 % po náraste o 1,4 % v predchádzajúcom 3. štvrťroku.
Hlavnými komponentmi nákladov na prácu sú mzdy a nemzdové náklady. Štatistiky ukázali, že hodinové mzdy v eurozóne v 4. kvartáli vzrástli o 1,6 % (o 1,5 % v 3. kvartáli) a nemzdové náklady stúpli o 1,5 % (1 % v predchádzajúcom štvrťroku).
V celej Európskej únii hodinové náklady na prácu v období október-december vzrástli medziročne o 1,7 %, zatiaľ čo v 3. štvrťroku sa zvýšili o 1,8 %. Mzdy v EÚ pritom stúpli o 1,8 % a nemzdové náklady o 1,5 %.
Podľa štatistík v priemysle hodinové pracovné náklady v poslednom kvartáli vlani vzrástli o 1,8 % v eurozóne a o 1,7 % v EÚ. V stavebníctve pritom stúpli o 2,3 % v rámci euroregiónu a o 3,1 % v celej EÚ. A v sektore služieb sa zvýšili o 1,5 % v prípade eurozóny a o 1,6 % v celej únii.
Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za 4. kvartál, najviac stúpli hodinové pracovné náklady v Rumunsku (12,3 %), Litve (10,7 %), Lotyšsku (8,1 %) a Bulharsku (8 % ). A najväčší pokles zaznamenali Grécko (-0,5 %) a Rakúsko (-0,1 %).
Na Slovensku náklady na prácu v 4. kvartáli vzrástli o 4,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy