Počet začatých stavieb domov v USA vo februári vzrástol o 3 %

Celkový počet začatých stavieb domov v krajine stúpol vďaka tomu, že výstavba jednogeneračných rodinných domov posilnila o 6,5 %.

WASHINGTON 16. marca (SITA, AP) – Počet začatých stavieb domov v USA sa vo februári zvýšil, čo sa považuje za znak toho, že developeri očakávajú rast predaja v tomto roku napriek vyšším úrokom z hypotekárnych úverov. Počet začatých stavieb domov v krajine minulý mesiac stúpol o 3 percentá na sezónne upravenú ročnú mieru 1,3 mil. bytových jednotiek. Informovalo tom vo štvrtok americké ministerstvo obchodu.

Počet začatých stavieb jednogeneračných rodinných domov sa zvýšil o 6,5 percenta, ale počet začatých stavieb viacbytových budov vo februári o 7,7 percenta oslabil. Dopyt po domoch je v USA vysoký, keďže miera nezamestnanosti v krajine sa znížila na 4,7 percenta. Ľudia kupujúci domy si však pravdepodobne budú požičiavať za vyššie úroky. Priemerné úroky pri tridsaťročných úveroch s fixnou úrokovou sadzbou tento týždeň v USA stúpli na 4,3 percenta z minulotýždňových 4,21 percenta. Pred rokom pritom boli iba vo výške 3,73 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy